Чирянка бразильська

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Чирянка бразильська
Самець бразильської чирянки
Самець бразильської чирянки
Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Птахи (Aves)
Ряд: Гусеподібні (Anseriformes)
Родина: Качкові (Alaudidae)
Підродина: Качині (Anatinae)
Триба: Anatini
Рід: Бразильська чирянка (Amazonetta)
von Boetticher, 1929[2]
Вид: Чирянка бразильська
Amazonetta brasiliensis
(Gmelin, JF, 1789)[3][4][5]
Ареал виду
Ареал виду
Синоніми
Anas brasiliensis J.F. Gmelin, 1789
Посилання
Вікісховище: Amazonetta brasiliensis
Віківиди: Amazonetta brasiliensis
EOL: 1048532
ITIS: 175238
МСОП: 22680115
NCBI: 75867

Чирянка бразильська[6] (Amazonetta brasiliensis) — вид гусеподібних птахів родини качкових (Anatidae). Мешкає в Південній Америці. Це єдиний представник монотипового роду Бразильська чирянка (Amazonetta).

Опис[ред. | ред. код]

Самець бразильської чирянки
Самиця бразильської чирянки
Самець бразильської чирянки в польоті

Довжина птаха становить 35-40 см, вага 350-556 г. Самці мають переважно світло-коричневе забарвлення, верхні покривні пера хвоста у них світло-коричневі, хвіст чорний. Першорядні покривні пера крил фіолетово-синьо-зелені з металевим відблиском, другорядні і третьорядні покривні пера чорні, першорядні махові пера сірувато-коричневі, другорядні і третьорядні махові пера білі. На голові і шиї з боків, за очима, є блідо-сірі плями, на тімені, потилиці і задній частині шиї є темна пляма. Очі чорні, дзьоб червоний, лапи червонувато-оранжеві.

Самиці є дещо меншими за самців, світлі плями на голові і шиї з боків у них відсутні, над очима у них є білуваті "брови", на обличчі світлі плями, дзьоб сірий, лапи тьмяно-червоні. Молоді птахи мають світліше забарвлення, ніж у дорослих птахів. У пташенят очі темно-карі, дзьоб коричнювато-роговий, лапи оранжево-червоні. Верхні частина тіла у них чорнувато-коричнева, обличчя і нижня частина тіла золотисто-жовті або жовтуваті. У молодих самців дзьоб набуває червоного забарлення у віці 28 днів.

Представники підвиду A. b. ipecutiri є більшими за представників номінативного підвиду, їх вага становить 565-623 г

Підвиди[ред. | ред. код]

Виділяють два підвиди:[7]

Поширення і екологія[ред. | ред. код]

Бразильські чирянки широко поширені в Південній Америці на схід від Анд. Вони живуть на берегах прісноводних водойм, густо порослих рослинністю, подалі від морського узбережжя. Зустрічаються парами або невеликими зграйками, на висоті до 1200 м над рівнем моря. Живляться водною рослинністю, яку збирають на мілководді, насінням і корневищами, а також комахами. Розмножуються протягом всього року. Птахи будують гнізда в прибережній рослинності або споруджують плавучі гнізда. В кладці від 8 до 12 яєць. Інкубаційний період триває 23-28 днів, насиджують лише самиці. За пташенятами доглядають і самиці, і самці, годують їх комахами. Тривалість життя бразильських чирянок в дикій природі становить 10 років.

Збереження[ред. | ред. код]

МСОП класифікує цей вид як такий, що не потребує особливих заходів зі збереження. За оцінками дослідників, популяція андійських качок становить від 13 до 23 тисяч птахів.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. BirdLife International (2016). Amazonetta brasiliensis: інформація на сайті МСОП (версія 2022.2) (англ.) 08 січня 2023
  2. von Boetticher, Hans (1929). Kritische Betrachtungen über Anatiden (PDF). Anzeiger der Ornithologischen Gesellschaft in Bayern (German) . 2 (1): 10-15 [12].
  3. Marcgrave, Georg (1648). Historia Naturalis Brasiliae: Liber Quintus: Qui agit de Avibus (Latin) . Lugdun and Batavorum (London and Leiden): Franciscum Hackium and Elzevirium. с. 214.
  4. Mayr, Ernst; Cottrell, G. William, ред. (1979). Check-List of Birds of the World. Т. 1 (вид. 2nd). Cambridge, Massachusetts: Museum of Comparative Zoology. с. 458.
  5. Gmelin, Johann Friedrich (1788). Systema naturae per regna tria naturae : secundum classes, ordines, genera, species, cum characteribus, differentiis, synonymis, locis (Latin) . Т. 1, Part 2 (вид. 13th). Lipsiae [Leipzig]: Georg. Emanuel. Beer. с. 517.
  6. Фесенко Г. В. Вітчизняна номенклатура птахів світу. — Кривий Ріг : ДІОНАТ, 2018. — 580 с. — ISBN 978-617-7553-34-1.
  7. Gill, Frank; Donsker, David, ред. (2022). Screamers, ducks, geese, swans. World Bird List Version 12.2. International Ornithologists' Union. Процитовано 08 січня 2023.