Чокола

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Чокола
Країна Гватемала
Регіон Сучитепекес
Історія
Датування 1000 до н. е.200
Періоди Докласичний період
Археологічна культура мая
Дослідження
Відкривач Карл Саппер
Мапа

Чокола (ісп. Chocolá) — руїни міста цивілізації мая в департаменті Сучитепекес (Гватемала).

Історія[ред. | ред. код]

Поселення засновано близько 1000 року. Найбільшого розквіту досягло близько 400 року до н. е. Піднесення відбулося завдяки вирощуванню какао-бобів на дуже родючому ґрунті, основу якого складав вулканічний попіл. З часом Чокола перетворилася на потужний центр експорту какао, що був одним з цінних продуктів у стародавніх мая (дотепер какао з цих місць є найкращим у Гватемалі). Від назви міста пішла назва шоколаду.

Економічна потуга сприяла політичному піднесенню Чоколи. Мала династичні або політичні зв'язки з політією Камінальхую. Найбільше посилення відбулося після занепаду ольмеків близько 400 року до н. е. У 300—200 роках до н. е. вимушено було визнати зверхність Ісапи (або певний вплив цієї політії). Місто припинило своє існування близько 200 року н. е. За археологічними дослідженням люди в невеличкому поселені мешкали аж до 1500 року.

Опис[ред. | ред. код]

Розташована неподалік сучасного села Чокола департаменту Сучитепекес, між нагір'ям та низовиною тихоокеанського узбережжя.

За своєю архітектурою будови передували будовам ольмеків й мая. Розміри археологічної пам'ятки — 6х2 км. Складається з 3-х основних груп, загалом 100 будов, деякі з них досягають 25 м, тягнуться з півночі на південь.

Основу міста становив ритуально-адміністративний центр. Сьогодні від колишньої піраміди залишилися лише великі пагорби. У часи існування міста вона сягала 25 м.. Неподалік розташовувалося низка палаців (поки виявлено 5), що мали стандартні розміри: 20 м завдовжки і 5 заввишки.

У результаті розкопок у 2003 році, в області осель знаті (північна частина міста) виявлено існування будов на кшталт водопроводів та колодязів з кам'яною кладкою. Також дослідники виявили рештки гончарних майстерень, що свідчить про розвиток керамічного виробництва: тонка докласична кераміка та статуетки.

Навколо пам'ятки з давніх-давен існували печери, що були священними для містян Чоколи (такими вони залишалися протягом класичного і післякласичного періодів).

На території знайдені скульптурні пам'ятники і вівтарі, а також фігурні жертовники. Інтерес для дослідників політичної історії являє стела 1 (стиль Мірафлорес), яка має схожість зі стелою 10 Камінальхую. Особливо цікавими є антропоморфні скульптури, що мають округлу форму. На думку дослідників на них зображені божества або тамтешні володарі. Саме в Чоколі було започатковано традицію (існувала до кінця докласичного періоду) створення таких скульптур.

Історія дослдіжень[ред. | ред. код]

У 1890-х роках виявлено археологом Карлом Саппером. У 1920-х та 1930-х роках значні дослідження проводив німецький археолог Роберт Буркітт. У 1960-х розкопки здійснював Ієг Шрехем. Згодом його роботу продовжив Шук з університету дель Вальє-де-Гватемала. Вони торкалися основних районів пам'ятки, але систематичні дослідження досі не проводилися. У 2003 році започатковано археологічний проект Чокола. Протягом 2003—2005 років проведені розкопки водостоків й трубопроводів, радіовуглецевий аналіз решток какао-бобів, що зберігалися у коморах цього міста.

Джерела[ред. | ред. код]

(англ.)

  • Coe, Michael; Snow, Dean; Benson, Elizabeth (1986) Atlas of Ancient America; Facts on File, New York
  • Kaplan, Jonathan (2005) Exploring Chocolá — Lost City of the Southern Maya. Part II. El Palacio 110(1):10-15

Посилання[ред. | ред. код]

  • Chocolá [недоступне посилання з січня 2018 року]