Чоловіча розмова

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Чоловіча розмова
рос. Мужской разговор
Жанр драма
Режисер Ігор Шатров
Сценарист Валентин Єжов
Вадим Фролов
У головних
ролях
Микола Яхонтов
Олександр Кавалеров
Василь Шукшин
Оператор Володимир Архангельський
Композитор Ян Френкель
Художник Євген Галей
Кінокомпанія Кіностудія ім. М. Горького
Тривалість 93 хв.
Мова російська
Країна СРСР СРСР
Рік 1968
IMDb ID 00063329

«Чоловіча розмова» — радянський художній фільм, знятий режисером Ігорем Шатровим на Кіностудії ім. М. Горького в 1968 році. За мотивами повісті Вадима Фролова «Що до чого». Фільм був удостоєний призу «Срібна Мінерва» на Міжнародному кінофестивалі дитячих і юнацьких фільмів в Венеції (Італія).

Сюжет[ред. | ред. код]

Герой фільму, восьмикласник Сашко Ларіонов переживає складний період життя — його мати пішла з сім'ї, полюбивши іншу людину. Але перш ніж дізнатися про це, Саша довгий час залишався у незнанні: у батька Сашка не вистачало мужності сказати синові правду. Довгу відсутність дружини він пояснював її тривалим відрядженням. Порядна людина, мужній фронтовик, морський офіцер, який звик говорити і поводитися з людьми чесно, він не знає, як вірніше і найменш болісно пояснити синові вчинок матері. Для нього важливо, щоб хлопчик постарався зрозуміти її і не поспішав з висновками. Випадково дізнавшись про те, що сталося в його родині від однокласника, а потім і з листа матері до батька, Саша вирішує їхати до неї з наміром повернути в родину.

З від'їздом йому намагається допомогти товариш по двору, який вже кинув школу, Юра Пантюхін. У нього теж складна сімейна обстановка: мама хоче вдруге вийти заміж, але Юра боїться, що новий батько виявиться не кращий від попереднього, і всіляко саботує її плани. Гроші на поїздку для друга він намагається дістати у свого знайомого, який хоче втягнути хлопців в аферу. Підозрюючи про брудне походження грошей, Саша відмовляється від допомоги. Виручає Сашу літній товариш по службі батька, що позичив необхідну для поїздки суму.

Саша їде в Сибір на будівництво, де працює його мати зі своїм новим чоловіком. Несподіваний приїзд сина викликає у неї бурхливу радість, але тепла спочатку зустріч несподівано обривається, коли Саша випадково бачить, як мати обіймає чужого йому чоловіка. Ревнощі до незнайомця змушують Сашу зрозуміти, що його мама, яку він так любить і яка так любить його, більше до них з батьком не повернеться…

У ролях[ред. | ред. код]

Знімальна група[ред. | ред. код]

режисера — З. Царевська, В. Романовська: оператора — В. Єгоров, М. Скріпіцин
  • Майстер-світлотехнік — Ф. Прохоров
  • Державний симфонічний оркестр кінематографії, диригент — Давид Штільман
  • Директор картини — Я. Сапожников

Посилання[ред. | ред. код]