Чорна котяча акула довгоголова

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Чорна котяча акула довгоголова

Біологічна класифікація
Домен: Ядерні (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Підцарство: Справжні багатоклітинні (Eumetazoa)
Тип: Хордові (Chordata)
Підтип: Черепні (Craniata)
Надклас: Щелепні (Gnathostomata)
Клас: Хрящові риби (Chondrichthyes)
Підклас: Пластинозяброві (Elasmobranchii)
Надряд: Акули (Selachimorpha)
Ряд: Кархариноподібні (Carcharhiniformes)
Родина: Котячі акули (Scyliorhinidae)
Рід: Чорна котяча акула (Apristurus)
Вид: Чорна котяча акула довгоголова
Apristurus longicephalus
Nakaya, 1975

Посилання
Вікісховище: Apristurus longicephalus
Віківиди: Apristurus longicephalus
EOL: 46560040
ITIS: 160011
NCBI: 263692

Чорна котяча акула довгоголова (Apristurus longicephalus) — рід скатів родини Котячі акули. Інша назва «гладенькочеревна чорна котяча акула».

Опис[ред. | ред. код]

Загальна довжина досягає 59-60 см. Голова сильно подовжена, становить 25% довжини усієї акули. Звідси походить назва цієї акули. Морда сплощена. Ніс вузький та довгий, на кінці звужується. Очі невеликі, овальні, горизонтальної форми з мигальною перетинкою. Позаду них розташовані невеличкі бризкальця. Ніздрі довгі, вкриті носовими клапанами. Рот відносно короткий, сильно зігнутий. На верхній щелепі розташовано 36-44 рядків зубів, на нижній — 45. зуби на обох щелепах однакового розміру та форми: дрібні, з 3 або 5 верхівками, високою центральною та низькими боковими верхівками. В кутах рота присутні чітко виражені губні борозни. У неї 5 пар коротких зябрових щілин. Тулуб стрункий та м'який. Луска дрібна, розкидана по шкірі, що надає останній шорстисто-оксамитовий вигляд. На тілі є ділянки, де луска відсутня — між плавцями, з боків, на краях плавців. Грудні плавці великі та широкі. Кількість витків спірального клапана шлунка 13-17. Має подовжену дванадцятиперсну кишку, яка дорівнює спіральному клапану, що не властиво іншим акулам. Має 2 невеличкі спинні плавці, розташовані ближче до хвостового плавця, за черевними плавцями. Перший спинний плавець з округлою верхівкою. Задній спинний плавець дещо більший за передній. Анальний плавець довгий та широкий, відділений від хвостового виїмкою. Хвостовий плавець довгий і вузький, становить 30% загальної довжини акули.

Забарвлення коливається від темно-коричневого до темно-сірого та чорного. Ділянки без луски та ротова порожнина мають чорний колір.

Спосіб життя[ред. | ред. код]

Тримається на глибинах від 500 до 1140 м. Доволі повільна та малорухлива акула. Не утворює великих скупчень. Полює на здобич біля дна, є бентофагом. Живиться переважно глибоководними креветками та морськими червами, а також дрібною костистою рибою.

Статева зрілість у самців настає при розмірах 42-49 см, у самиць — 50-51 см. Це яйцекладна акула. Самиця відкладає 1 яйце з вусиками, якими закріплюється за ґрунт. Є єдиним видом акул, що має якості рудиментарного гермафродитизма. Кожна особина при необхідності може бути самцем або самицею, оскільки мають статеві органи протилежної статі.

Не є об'єктом промислового вилову.

Розповсюдження[ред. | ред. код]

Представлена окремим ареалами, з яких найбільшими є два: від Японії до північно-східного узбережжя Китаю; в акваторії Філіппінських островів. Зустрічається також біля північної Австралії, о. Нова Каледонія, Сейшельських островів, Мозамбіку.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Compagno, L.J.V. (1984). Sharks of the World: An Annotated and Illustrated Catalogue of Shark Species Known to Date. Food and Agricultural Organization. p. 271. ISBN 92-5-101384-5.