Чорні вершники та інші рядки

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Чорні вершники та інші рядки
англ. The Black Riders and Other Lines
Обкладинка
Жанр поезія
Автор Стівен Крейн
Мова англійська мова
Опубліковано 1895
Країна  США
Попередній твір «Меггі: дівчина з вулиці» (1893)
Наступний твір «Багряний знак відваги» (1895)

«Чорні вершники та інші рядки» (англ. The Black Riders and Other Lines) — збірка поезій американського письменника Стівена Крейна, вперше опублікована 1895 року у видавництві Copeland and Day.

Це було друге видання Крейна, першим був роман «Меггі: дівчина з вулиці» (1893), а наступним — «Багряний знак відваги» (1895). У збірці було 68 коротких віршів Крейна у вільному, нетрадиційному стилі. «Рядки» без назви, як їх називав Крейн, були пронумеровані римськими цифрами та надруковані малими заголовними літерами[1]. Збірка вийшла тиражем 500 екземплярів, кілька примірників у велені (веллумі).

У листах до редактора Leslie's Weekly у 1895 році, Крейн писав, що він віддає перевагу збірці «Чорні вершники та інші рядки», а не роману «Багряний знак відваги»[2]:

(...)Думаю, що я маю бути вдячним «Багряному знаку», але я значно більше люблю свою маленьку збірку поем «Чорні вершники». Моєю метою було вмістити у ній думки, які я мав про життя загалом, тоді як «Багряний знак» — це просто епізод із життя, ампліфікація
Оригінальний текст (англ.)
(...)I suppose I ought to be thankful to 'The Red Badge,' but I am much fonder of my little book of poems, 'The Black Riders'. My aim was to comprehend in it the thoughts I have had about life in general, while 'The Red Badge' is a mere episode in life, an amplification

Крейна критикували за незвичну форму віршів, за те, що наважився видавати ці «беззв'язні потоки» за поезію. Перші огляди характеризували збірку «Чорні вершники» як «невишукану й варварську»[3]. Поезія Крейна значно менше вивчалася, аніж його проза. Жоден із його віршів не потрапив до антологій до 1926 року.

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. McGann, Jerome J. 1993. Black Riders: The Visible Language of Modernism. Princeton University Press. pp. 92–93
  2. Eric L. Haralson (2014). Encyclopedia of American Poetry: The Nineteenth Century: The Nineteenth Century (англ.) . Routledge. с. 108—114. Процитовано 23 березня 2016.
  3. Vanouse, Donald (1994). The First Editions of Stephen Crane's The Black Riders and Other Lines and War is Kind. syr.edu. Процитовано 23 березня 2016.

Посилання[ред. | ред. код]