Чумаченко Анна

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Чумаченко Анна
Народилася 1945[1][2]
Падуя, Венето, Італія
Країна  Італія
Діяльність музична педагогиня, викладачка університету, скрипалька
Вчителі Ljerko Spillerd
Відомі учні Linus Rothd, Юлія Фішер, Vilde Frangd і Veronika Eberled
Знання мов італійська
Заклад Мюнхенська вища школа музики і театру
Членство Q89474689?
Роки активності 1963 — тепер. час
Брати, сестри Ніколас Чумаченко
Нагороди
кавалерський хрест ордена «За заслуги перед Федеративною Республікою Німеччина» Баварський орден «За заслуги»

А́нна Борисівна Чумаче́нко (Anna Chumachenco, Ana Chumachenco de Lysy; нар. 1945, Падуя, Італія) — українсько-німецька скрипалька та музична педагогиня.

Біографія[ред. | ред. код]

Батьки — українські емігранти. Навчатися гри на скрипці почала з 4 років під керівництвом батька Бориса Чумаченка (1905), який свого часу був учнем Леопольда Ауера[3]. Продовжила навчання в Буенос-Айресі в класі Льєрко Шпіллера.

Початкова скрипкова кар'єра Анни Чумаченко в Аргентині розвивалася стрімко, в 17 років вона повернулася до Європи, щоб продовжити освіту. Через рік здобула золоту медаль на Конкурсі ім. Карла Флеша (1963), а потім срібну медаль на Конкурсі імені Королеви Єлизавети. У цей час продовжувала навчання у Йожефа Сігеті, Шандора Вега та Ієгуді Менухіна.

1972 року Чумаченко разом з чоловіком скрипалем Оскаром Лисим (нім. Oscar Lysy) заснувала Мюнхенське струнне тріо імені Льєрко Шпіллера, в якому Чумаченко досі грає сольну партію. До тріо, окрім Анни Чумаченко, входили її чоловік Оскар Лисий як альтист, Вальтер Нотас як віолончеліст, згодом його замінив віолончеліст Вальфганг Мельгорн. З цим ансамблем, а також багатьма іншими оркестрами, Чумаченко як солістка концертувала в багатьох містах світу. Свого часу вона була також художньою керівницею бернського оркестру «Камерата» (Camerata).

Останнім часом професорує у Мюнхенській вищій школі музики та Цюрихській вищій школі мистецтв. Протягом 10 років (1978—1988) була гостьовою професоркою в Академії Менухіна в Гштаді.

Чимало учнів Анни Чумаченко стали блискучими виконавцями світового рівня, лауреатами найпрестижніших міжнародних скрипкових конкурсів. Ана Чумаченко є постійною членкинею журі багатьох міжнародних конкурсів, серед яких Конкурс Королеви Єлизавети в Брюсселі, Конкурс скрипалів імені Сібеліуса в Гельсінкі, Конкурс ARD в Німеччині та інші. Член Nippon Music Foundation's Instrument Loan Committee.

Анна Чумаченко має брата-скрипаля Миколу Чумаченка (*1944), її небіж Ерік Чумаченко (*1964) є піаністом.[4]

Відомі учениці та учні[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Deutsche Nationalbibliothek Record #13489328X // Gemeinsame Normdatei — 2012—2016.
  2. Discogs — 2000.
  3. : Ladislao Kurucz: Vademécum musical argentino. Buenos Aires: Ed. Vamuca, 1983. p. 58f
  4. Біографічні відомості про Еріка Чумаченка [Архівовано 21 лютого 2014 у Wayback Machine.] на сторінці Mozarteums Salzburg
  5. Latica Honda-Rosenberg — Studi-Service — Studentenportraits Klasse Latica Honda-Rosenberg, UdK Berlin — Alejandro Bustamante[недоступне посилання з травня 2019]
  6. Лінус Рот. Персональний сайт. Архів оригіналу за 9 лютого 2014. Процитовано 10 лютого 2014.
  7. The official homepage of Ye-Eun Choi — Violin. Архів оригіналу за 8 січня 2014. Процитовано 10 лютого 2014.
  8. Deutsche Stiftung Musikleben. Архів оригіналу за 23 лютого 2014. Процитовано 10 лютого 2014.

Посилання[ред. | ред. код]