Шаблон:Вибрані статті/Листопад 2004

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Вибрані статті у Листопаді 2004[ред. код]

Це архів Вибраних Статей що були розміщені на Головній сторінці

15 Листопада

Логіка: У щоденній мові, логіка є способом судження що полягає в отриманні висновку із набору припущень. Більш формально, логіка стосується виведення — процесу що продукує нові твердження із вже встановлених. Саме тому у логіці особлива увага приділяється структурам виводу — конкретніше, формальним відношенням між вихідними твердженнями ...


16 Листопада

Світове дерево — Іґґдрасілль Світове дерево уособлює в собі єдність усього світу. Це своєрідна модель Всесвіту й людини, де для кожної істоти, предмета чи явища є своє місце. Це також посередник між світами — своєрідна дорога, міст, драбина, якими можна перейти до світу богів або в потойбіччя. Про древо життя у світі створено безліч легенд, казок, цей символ знайшов відображення в орнаментиці багатьох народів. У скандинавській міфології велетенське дерево Іґґдрасілль, що, як вважалось, об'єднує та підтримує усі дев'ять світів скандинавської космології. Часто припускають, що це ясен — загальноприйняте сьогодні у Скандинавії тлумачення. Інша версія стверджує, що Іґґдрассілль — це тис, що збігається з його описом в «Едді» як вічнозеленого.


17 Листопада

Темник — закрита директива керівництву українських ЗМІ, яка містить детальні інструкції щодо того, яким чином треба висвітлювати в новинах політичні події в Україні. Назва «темник» походить від початкової назви цього документа: «Темы недели» (рос.) Виконання «рекомендації» темників забезпечується завдяки побоюванням безперервних перевірок з боку державних органів (напр., податкової адміністрації) та відклику ліцензії на трансляцію. Співробітникам каналів невиконання «рекомендіцій» загрожує пониженням на посаді, скороченням заробітної платні, а то й втратою роботи.


18 Листопада


Леопольд фон Захер-Мазох (27 січня 1836 —†9 березня 1895) — австрійський письменник, автор романів та новел на еротичні, а також фолк-теми. Захер-Мазох народився 27 січня 1836 року в м. Лемберґ (тодішня назва Львова) в родині поліцайпрезидента Галіції. Творчість Захер-Мазоха відноситься до епохи, коли на фоні розквіту промисловості, пишноти життя нової буржуазії та занепаду села інтелігенція жила у світі, в якому поєднувалася ідеалізація сільського життя з матеріалістичними та епікурейськими тенденціями, а чуттєвість і кохання стали центром і метою людського життя.