Шакай Тайшуто

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Абе Ісоо, засновник політичної партії Шакай Тайшуто

Шакай Тайшуто (яп. 社会大衆党, Соціалістична масова партія) — у минулому японська поміркована ліва політична партія, яка діяла в Японської імперії в часи правління японського імператора Сьова (Хірохіто) в історії цей період відомий як Період Сьова.

Політична партія «Шакай Тайшуто» була заснована Абе Ісоо в липні 1932 року після об'єднання японської партії «Shakai Minshūtō» (Соціалістична масова партія) з японською партією «Zenkoku Rōnō Taishūtō» (Національна робітничо-фермерська масова партія)[1]. У період посилення екстремізму в політиці Японської імперії, новостворена політична партія намагалася зберегти проміжний підхід в політиці, що неминуче призвело до плутаної (невиразної) політики.

З одного боку, політична партія «Шакай Тайшуто» підтримувала проведення аграрної реформи в Японській імперії та наполягала на покращенні долі японських фермерів шляхом скорочення військового бюджету; з іншої сторони, ця політична партія підтримувала зв'язки з політичною фракцією «Тосейха» в Імператорській армії Японської імперії та підтримувала японську військову агресію на території Маньчжурії. Політична партія «Шакай Тайшуто» виступала за розширення міжнародного співробітництва та виступав проти виходу Японської імперії з міжнародної організації «Ліги Націй», але водночас з цим підтримувала вторгнення Японської імперії до Республіки Китай в 1937 році.

Політична партія «Шакай Тайшуто» була єдиною лівою японською партією, якій було дозволено функціонувати в 1930-х роках, і вона стала третьою за чисельністю партією в нижній палаті парламенту Японської імперії з 36 місцями (мандатами) після японських загальних виборів 1937 року. Цю політичну партію підтримали широкі верстви японського електорату, включаючи також власників магазинів середнього класу, обурених діяльністю дзайбацу, а також найманих японських робітників і деяких дрібних бюрократів[2]. Однак основний внутрішній розкол політичної партії Шакай Тайшуто між прихильниками соціал-демократії та японського експансіонізму досяг максимального рівня після голосування за виключення пана Сайто Такао з японського парламенту, яке виникло після того, як він різко критикував поведінку імператорської армії Японської імперії японської та її дії на материковій частині Азії. Члени цієї партії, які утрималися від пропозиції щодо виключення пана Сайто Такао, були виключені через «непатріотичні почуття», через що голова партії Абе Ісоо також пішов у відставку[3]. Залишки цієї партії ставали дедалі більш схильні до націоналізму й мілітаризму, і в 1940 році вони були поглинені Асоціацією допомоги трону[4].

Результати виборів

[ред. | ред. код]
Вибори голосів % Мандати Зміна
1936 рік 518,844 4.66
18 / 466
1937 рік 928,934 9.10
37 / 466
19

Список літератури

[ред. | ред. код]
  • Scalapino, Robert (1962). Democracy and the Party in Prewar Japan. University of California Press. ASIN B0007FP0H6.
  • Large, Stephen S. (2010). Organized Workers and Socialist Politics in Interwar Japan. Cambridge University Press. ISBN 978-0521136310.
  • Sims, Richard (2019). Japanese Political History Since the Meiji Renovation 1868–2000. University of California Press. ISBN 9781349632404.

Примітки

[ред. | ред. код]
  1. Scalapino. Democracy and the Party in Prewar Japan. page 374.
  2. Large. Organized Workers and Socialist Politics in Interwar Japan. Page 200.
  3. Large. Organized Workers and Socialist Politics in Interwar Japan. Page 220.
  4. Sims. Japanese Political History Since the Meiji Renovation. Page 216.

Список літератури

[ред. | ред. код]