Шаліт Олександр Григорович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Шаліт Олександр Григорович
Народився 4 серпня 1945(1945-08-04) (78 років)
Діяльність громадський активіст
Нагороди
Орден «За заслуги» ІІІ ступеня
Орден «За заслуги» ІІІ ступеня
Почесна грамота Верховної Ради України
Почесна грамота Кабінету Міністрів України
Почесна грамота Кабінету Міністрів України
Заслужений працівник культури України
Заслужений працівник культури України

Шаліт Олександр Григорович — український діяч культури та громадський діяч, експерт з проблем дитячого естетичного виховання. Голова Президії ГО "Всеукраїнська рада директорів закладів початкової мистецької освіти", кавалер ордену «За заслуги» 3 ступеня, заслужений працівник культури України, директор Київської дитячої музичної школи № 35.

Біографія[ред. | ред. код]

Народився 4 серпня 1945 р. у м. Ульяновську в родині службовців, яка перебувала в евакуації. У 1950 р. родина повернулася до м. Полтави. З 1952 по 1955 рр. навчався в Полтавській СШ № 25, з 1955 по 1961 рр. — у Полтавській середній школі № 10.

В 1961 р. вступив до Полтавського музичного училища ім. М.Лисенка де навчався до 1964 р. З 1961 по 1964 р. працював музичним вихователем дитячого садка № 41 м. Полтави.

З 1964 р. по 1967 служив у лавах Радянської Армії, спочатку у військовому оркестрі в/ч 61599 — валторна, потім у Ансамблі пісні та танцю Київського військового округу — віолончель.

З 1967 по 1972 рік працював у Бориспільській дитячій музичній школі викладачем музично-теоретичних дисциплін і класу віолончелі та заступником директора з навчальної роботи.

З 1968 по 1973 рік навчався у Кіровоградському педагогічному інституті ім. О. С. Пушкіна.

У 1972 р. почав працювати у Правлінні Музично-хорового товариства УРСР на посаді начальника відділу музичного виховання, а у 1973 році, після проведення ІІ З'їзду Музичного Товариства, Пленумом Правління був обраний на посаду відповідального секретаря на якій перебував до 1977 року.

З 1977 року по цей час працює на посаді директора Київської дитячої музичної школи № 35 з викладанням віолончелі та музично-теоретичних дисциплін.

У 1985 р. був обраний до складу Президії Ради директорів шкіл естетичного виховання м. Києва та до складу Президії Ради директорів музичних шкіл України у складі якої до січня 2003 р. був заступником Голови Президії.

У 1990 — 91 рр. входив до складу експертної ради по дитячому естетичному вихованню при Всесоюзному Методичному кабінеті Міністерства культури СРСР.

З 1996 року працював у складі групи розробників нормативних документів для шкіл естетичного виховання СРСР. Зокрема брав участь у розробці:

  • Положення про початковий спеціалізований мистецький навчальний заклад (школу естетичного виховання);
  • Положення про атестацію педагогічних працівників навчальних закладів та навчально-методичних установ сфери культури;
  • Типових навчальних планів для початкових спеціалізованих мистецьких навчальних закладів (шкіл естетичного виховання) України.

Є автором та співавтором 5-ти випусків Збірок нормативних документів та методичних рекомендацій для керівників шкіл естетичного виховання України.

З 1980 року викладає в Інституті післядипломної освіти Національної Академії керівних кадрів культури та мистецтв Міністерства культури України для груп керівників навчальних закладів мистецького спрямування.

З 2000 по 2003 рік працював за сумісництвом викладачем класу віолончелі Київського державного вищого музичного училища ім. Р.Глієра.

З 2000 року був позаштатним консультантом Комітету Верховної Ради України з питань освіти і науки.

У січні 2003 року обраний Головою Президії ради директорів музичних шкіл та шкіл мистецтв м. Києва, а також Головою Президії ради директорів початкових спеціалізованих мистецьких навчальних закладів (шкіл естетичного виховання) України. У 2010 році Раду директорів початкових спеціалізованих мистецьких навчальних закладів (шкіл естетичного виховання) України перейменовано у Всеукраїнську раду директорів початкових спеціалізованих мистецьких навчальних закладів (шкіл естетичного виховання) Президію якої до цього часу він очолює.

З 2007 по 2012 роки — помічник-консультант на громадських засадах народного депутата України Коваля В. С.

З 2013 року — помічник-консультант на громадських засадах народного депутата України І. Швайки та консультант Комітету Верховної ради України з питань культури та духовності.

Нагороди[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]