Шановці своєї народності

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Шановці своєї народності
Основна інформація
Жанри народна музика
Країна  Російська імперія
Місто Чернігів
Мова українська мова

Шановці своєї народності  - фольклорний музично-драматичний гурток який був популярний в Чернігові у другій половині дев'ятнадцятого століття. Активними учасниками гуртка були близько 20 осіб. Гурток відомий тим що його членом був автор музики гімна України Микола Вербицький з сестрою Марією. Засновником і неформальним лідером гуртка був видний громадський діяч та фольклорист Степан Ніс. Гурток поставив в Чернігові п'єсу "Наталка Полтавка", лібрето і музику до якої написав Опанас Маркович. Він же разом з Іллею Дорошенко був режисером.[1]

Після видання в Російській Імперії антиукраїнського Валуєвського циркуляра 1863 року члени гуртка зазнали суворих репресій російської влади за україномовну творчу і видавничу діяльність, наприклад Степан Ніс був засуджений до 8 років позбавлення волі у вигляді заслання на північ Росії, в місто Білозерськ.[2] Члени гуртка активно розповсюджували україномовну літературу в тому числі власного авторства.[3] Гурток відіграв важливу роль в популяризації української культури і історії, особливо в місті Чернігів.

Див. також[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]

  1. Забуті співавтори Гімну України. Архів оригіналу за 1 грудня 2016. Процитовано 8 листопада 2017.
  2. У Чернігові підлягають перейменуванню до сотні вулиць. Архів оригіналу за 4 листопада 2017. Процитовано 8 листопада 2017.
  3. Степан Ніс — яскрава постать України. Архів оригіналу за 30 жовтня 2017. Процитовано 8 листопада 2017.