Шелоумов Афанасій Іванович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Афанасій Іванович Шелоумов
Шелоумов Афанасій Іванович
При народженні Шелоумов Афанасій Іванович
Народження 17 (29) серпня 1892(1892-08-29)
Кам'янець-Подільський
Смерть 25 січня 1983(1983-01-25) (90 років)
  Штарнберг (Німеччина)
Поховання Штарнберг
Національність українець
Країна Російська імперія, Німеччина
Жанр живопис
Діяльність war artist
Напрямок реалізм
Роки творчості 1925-1980
Вплив Репін,Суріков, Імпресіонізм, реалізм

Афана́сій Іва́нович Шелоу́мов (Scheloumoff, Athanas) (1892, Кам'янець-Подільський — 1983, Штарнберг, Німеччина) — український та російський художник-баталіст.

Біографія[ред. | ред. код]

Дитинство[ред. | ред. код]

Афанасій Шелоумов (Scheloumoff, Athanas) народився 1892 року в Кам'янці-Подільському. 1900 року разом із сім'єю переїхав у Балту Херсонської губернії.

У 19041908 роках брав приватні уроки малювання.

З 1908 року навчався в Одеському художньому училищі. Закінчивши училище, продовжив навчання в Петербурзькій академії мистецтв у відомого баталіста Миколи Самокиша. Перша світова війна перервала навчання.

Перша світова війна[ред. | ред. код]

На початку Першої світової війни Шелоумов пішов добровольцем на фронт. Став корнетом 10-го уланського Одеського полку. Під час громадянської війни він без вагань пристав до Білого руху, воював у 1-му армійському корпусі генерала Кутєпова, з яким і пішов з Криму в еміграцію. Згодом, у 1920 році, він опинився в російському військовому таборі в Галліполі. У 1921 році переїхав в Королівство Сербів, Хорватів і Словенців.

Творчість[ред. | ред. код]

Під час життя в Югославії отримав популярність як художник-баталіст; виконав картини: «Бородінська битва», «Битва під Лейпцигом», «В'їзд Мініна та Пожарського в Москву», «Молитва Шаміля перед битвою», «Останній резерв Добровольчої армії». Писав картини для Музею російської кінноти, який містився в Російському Домі імені російського імператора Миколи II в Белграді, нині цей музей знаходиться в Лейквуді, (Нью-Джерсі, США).
Шелоумов писав пейзажі російського степу з кіньми та сцени полювання. Автор вівтарних ікон у храмі св. Архангела Михаїла в містечку Великі-Бечекерек. Брав участь в виставках російсько-сербських митців (червень і вересень 1924), Великої виставки російського мистецтва (1930) в Белграді. З групою художників організував пересувну виставку в Белграді та провінції Воєводина, яка мала великий успіх.
З 1945 мешкав у Штарнберзі, неподалік від Мюнхена.
Провів персональні виставки:
у 1962 році — у Мюнхені: виставка, присвячена 150-річчю Вітчизняної війни 1812 року;
у 1972 році — в Штарнберзі та Мюнхені: виставка до 80-річного ювілею А. Шелоумова;
у 1978 році — виставка в Мюнхені, до відкриття Олімпіади;
у 1978 році — виставка у Венесуелі, в містечку Маракай.
у 1979 році — виставка у Штутгарті.
У 1966 році мюнхенське видавництво «А. Нейманис» випустило портфоліо з репродукціями його батальних картин.
У 1982 році, в свій 90-річний ювілей отримав звання почесного громадянина Штарнберга і подарував міському управлінню картину «Російська трійка».
Похований на кладовищі Вальдфридхов в місті Штарнберзі.
У 2006 ряд робіт художника надійшло у фонди Центрального музею збройних сил у Москві від Американо-російського культурно-освітнього і благодійного товариства «Батьківщина».

Посилання[ред. | ред. код]