Шехла Масуд

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Шехла Масуд
Народилася 1973
Померла 2011
Бгопал, Індія
Країна  Індія
Діяльність соціальна працівниця, захисниця довкілля

Шехла Масуд (1973–2011) - індійський еколог, активістка захисту дикої природи та права на інформацію. Її застрелили близько 11:19 16 серпня 2011 року перед її будинком у Бхопалі, коли вона сиділа в своїй машині, трьома людьми, яких найняла місцева жінка-дизайнер інтер’єру. Crime Patrol Dial на основі її справи 100 створив 735 серію.[1][2][3]

Громадська активістка[ред. | ред. код]

Масуд була активістеою, яка працювала насамперед над збереженням дикої природи, а також підтримував інші права людини, такі як належне врядування, Закон про RTI, реформи поліції, навколишнє середовище, права та проблеми жінок та прозорість врядування. Вона працювала на посту на підтримку кампанії Анни Хазаре «Індія проти корупції». Масуд брала активну участь у порушенні питань, пов'язаних із загибеллю тигрів у різних заповідниках штату Мадх'я-Прадеш. Сама Шехла працювала в фонді Shyama Prasad Mukherjee Trust, організовуючи для них заходи від Шрінагара до Калькутти і Делі.[4] Вона запитала подробиці про Narmada Samagraha, НУО, яку підтримує депутат Раджа Сабха від BJP. Коли її вбили вона збиралася їхати до човнового клубу в Бхопалі, щоб приєднатися до антиурядового протесту з метою внесення законопроєкту Яна Локпала.[5] Разом зі своїми друзями лише за кілька днів до своєї смерті Масуд співзасновує RTI Anonymous,[6] службу для інформаторів для подачі анонімних заяв на право на інформацію (RTI) до індійських урядових відомств, щоб не стати жертвами.[7] За її невпинні зусилля Шехла Масуд посмертно була нагороджена нагородою в категорії «Хрестовий похід проти корупції».

Професійне життя[ред. | ред. код]

Масуд була секретаркою НУО «Udai»[8][9] і була генеральною директореою компанії під назвою «Чудеса», яка займалася «Послугами, пов’язаними з подіями та медіа», відповідно до її загальнодоступного профілю. Громадська організація Udai була створена в 2004 році, нещодавно вона зайнялася охороною тигрів і лісів.[8]

Вбивство[ред. | ред. код]

Масуд постійно жила під загрозою. Про це вона казала в інтерв'ю перед тим, як її застрелили.[10]

16 серпня 2011 року близько 11:19 невідомий застрелив її в упор. Масуд збиралася виїжджати на своїй машині, коли в неї вистрілили в водійське сидіння.

За даними поліції, мотиви вбивства залишаються невідомими. Однак, як повідомляють ЗМІ, можливою причиною могла бути її діяльність RTI та протести проти незаконного видобутку алмазів, здійсненого Rio Tinto Group за погодження з урядовими чиновниками та боротьби за порятунок тигрів, леопардів та лісів, які були вбиті за шкуру за порозумінням з працівниками лісництва.[8][9][11][12]

Указуючи на серйозність цього гучного вбивства, за яке в перші дні нікого не було заарештовано, уряд штату Мадх’я-Прадеш передав справу до Центрального бюро розслідувань. ЦБР викликав групу судово-медичних експертів на чолі з професором Т. Д. Догра та Раджіндером Сінгхом, директором CFSL Delhi.[13] 28 лютого 2012 року Центральне бюро розслідувань стверджує, що розкрило справу та заарештувало дизайнера інтер’єрів із Бхопала, місіс Західу Парвез та трьох спільників, яких найняли для вбивства Масуда. 2 березня 2012 року заарештували співробітника і друга дизайнера інтер’єру, який імовірно мав інформацію про план вбивства. Дизайнер інтер’єру дав контракт злочинцю з Бхопала Сакібу «Danger», відомому своїми зв’язками з місцевою партією BJP у Мадх’я-Прадеші, який потім уклав контракт із Табішем (його двоюрідним братом), який жив у Канпурі. Транспортний засіб, який використовувався для втечі, знайдено.[14][15] Один із заарештованих обвинувачених на ім'я Ірфан сказав, що він не стріляв у Масуд, а це зробив його колега Шану. Однак подальше розслідування після затримання двоюрідного брата будівельника Бхопала Сакіба «Danger» Табіша, показало, що Шану не стріляв в Масуд, а стріляв Ірфан. Західа та Ірфан записали свої заяви перед фахівцем ЦБР. Тим часом знаряддя вбивства знайдено та направлено на судово-медичну експертизу. Мотив вбивства, як вказує CBI, полягає в тому, що Західа був одержимий і дуже близький з Bhopal BJP [MLA Dhruv Narayan Singh], та був дуже стурбований близькістю Shehla Masood і BJP MLA.[1] Західа вирішив знищити Масуд. Деякі дані із вмісту щоденника, вилученого ЦБР з офісу Західи, ніби вказуть на цей мотив. Проте на підтвердження цього припущення не знайдено нічого додаткового. Проводилися тести на поліграфі щодо кількох обвинувачених і MLA, однак результати поки невідомі. Пізніше ЦБР дає чисту інформацію BJP MLA Дхруву Нараяну Сінгху через відсутність доказів проти нього.[2]

Судовий процес[ред. | ред. код]

28 січня 2017 року суд CBI в Бхопалі засудив чотирьох осіб за вбивство та злочинну змову щодо вбивства Масуд. Іншого обвинуваченого помилували, оскільки він пішов на співробітництво.[16]

Нагороди[ред. | ред. код]

Масуд була посмертно нагороджена орденом СР Джиндала «Хрестовий похід проти корупції».[17]

Див. також[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]

  1. Slain RTI activist Shehla Masood's last tweets
  2. RTI activist Shehla Masood shot dead in broad daylight on way to rally for Anna Hazare
  3. Neeraj Chauhan, TNN 3 March 2012, 01.40AM IST (3 березня 2012). RTI activist Shehla Masood may have been killed for closeness to BJP MLA – Times of India. Timesofindia.indiatimes.com. Процитовано 15 вересня 2012.
  4. Shehla sought RTI on BJP MPs, RSS backed trust – India News. IBNLive. 3 вересня 2011. Архів оригіналу за 17 October 2012. Процитовано 15 вересня 2012.
  5. Shehlamasood. Twitter. Процитовано 15 вересня 2012.
  6. RTI Anonymous | File Anonymous Right to Information Applications in India. Getup4change.org. Процитовано 15 вересня 2012.
  7. Shehla Masood: The Soldier of Truth[недоступне посилання з 01.11.2017]
  8. а б в Courageous Shehla met crusader’s fate. Архів оригіналу за 4 березня 2016. Процитовано 25 квітня 2022.
  9. а б Mystery behind Shehla Masood's murder deepens
  10. “I Fear For My Life, But I’ll Go On”
  11. Was Shehla shot for fighting illegal diamond mines?
  12. Bali, Kamayani. Shehla Masood: Fighter till the end | Changemaker | Right to information | Governance. Infochangeindia.org. Процитовано 15 вересня 2012.
  13. Shehla murder case: AIIMS forensic team to visit Bhopal. New Delhi: The Indian Express. 10 січня 2012. Процитовано 1 березня 2013.
  14. Shehla Masood murder case: Car used on the day of murder found – India News – IBNLive. Ibnlive.in.com. Архів оригіналу за 6 March 2012. Процитовано 15 вересня 2012.
  15. Shehla Masood murder: CBI suspects role of BJP MLA. NDTV.com. 29 лютого 2012. Процитовано 15 вересня 2012.
  16. Zahida Pervez, three others convicted in Shehla Masood murder case. The Hindu (en-IN) . 28 січня 2017.
  17. Politics or Love? Decoding Activist Shehla Masood's Murder Mystery. The Quint (англ.).

Зовнішні посилання[ред. | ред. код]