Ширлі Айоркор Ботчвей

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Ширлі Айоркор Ботчвей
Помилка Lua: expandTemplate: template "lang-gaa" does not exist.
Народилася 8 лютого 1963(1963-02-08)[1] (61 рік)
Аккра, Гана[2]
Країна  Гана
Діяльність політична діячка, office administrator, директорка
Alma mater Університет Вестмінстера, University of Ghana Business Schoold, Ганський інститут журналістикиd, St Marys Senior High Schoold, Ghana Institute of Management and Public Administrationd, Лондонський університет і St Mary's Senior High Schoold
Науковий ступінь бакалавр[2], магістр[2], диплом[2] і Executive Master of Business Administrationd[2]
Знання мов англійська
Посада міністр іноземних справ Ганиd[3][4], Member of the 7th Parliament of the 4th Republic of Ghanad[1], Member of the 6th Parliament of the 4th Republic of Ghanad, Member of the 5th Parliament of the 4th Republic of Ghanad і Member of the 4th Parliament of the 4th Republic of Ghanad
Партія Нова Патріотична Партіяd[2]
Конфесія християнство[1]
Сайт ayorkorbotchwey.com

Ширлі Айоркор Ботчвей (8 лютого 1963, Аккра) — ганський політик, яка обіймає посаду міністра закордонних справ та регіональної інтеграції Гани[5]. Вона була призначена президентом Гани Нана Акуфо-Аддо міністром закордонних справ 10 січня 2017 р. Вона була членом парламенту від Аньяа-Совутуом з 2013 по 2021 рр. і працювала заступником міністра закордонних справ та державним міністром у Міністерстві водних ресурсів, робіт та житла під керівництвом Джона Куфуора. Вона є членом Нової патріотичної партії.

Життєпис[ред. | ред. код]

Народилася 8 лютого 1963 року в Аккрі. Вона здобула середню освіту в середній школі Святої Марії для дівчат в Корле-Гонно. Вона є випускницею Бізнес-школи Університету Гани (UGBS), Інституту журналістики Гани (GIJ), Інституту менеджменту та державного управління Гани (GIMPA), Центрального коледжу Пітмана, Лондонського університету та Вестмінстерського університету у Великій Британія. Почесний міністр має ступінь управління МВА (опція управління проектами), ступінь магістра з громадських комунікацій, ступінь бакалавра права (LLB), диплом у галузі зв'язків з громадськістю та реклами, а також сертифікат з управління маркетингом[6].

Ширлі керувала компанією з маркетингу та комунікацій, де вона була консультантом Міністерства туризму. Вона також була керуючім директором компанії Dynacom Limited. Як практик державного управління, вона працювала з різними організаціями, такими як Worldspace Ghana, Комітет з реалізації відчуження, Glaxo Group Research та Hodge Recruitment.

В останній адміністрації під керівництвом президента Джона Куфуора, Айоркор Ботчвей обіймала посаду заступника міністра закордонних справ, інформації, а також міністра торгівлі та промисловості. Вона є законодавцем четвертого скликання і представляла найбільш густонаселений виборчий округ в країні, Вейджа, протягом двох термінів до його демаркації. В даний час вона перебуває на другому терміні, представляючи народ Аньяа/Совутуом.

На партійному рівні почесний міністр обіймала посаду прес-секретаря з питань закордонних справ з 2009 по 2013 рік.

У той же період вона була членом Парламентського комітету у закордонних справах, а згодом — у комітетах з питань призначень, оборони та внутрішніх справ парламенту.

Будучи членом Парламенту ЕКОВАС у 2013—2017 роках, Ширлі Айоркор Ботчвей разом зі своїми колегами допомагала Парламенту Співдружності у виконанні його консультативної ролі при розгляді питань, що стосуються регіону, зокрема, з питань, пов'язаних з основними правами і свободами людини, а також надавала рекомендації інституціям та органам ЕКОВАС. Пані Міністр також була заступником Голови Комітету з питань НЕПАД та Комітету з питань АПРМ.

В даний час вона є членом Комітету з питань комунікацій, а також Комітету з питань гендерних питань та дітей парламенту, де вона працює над вивченням питань, що стосуються комунікацій загалом, а також над вивченням усіх питань, що стосуються гендерних питань та дітей, щоб забезпечити їх включення до всіх відповідних законодавчих актів. У списку кандидатів, представленому парламенту на затвердження 21 січня 2021 року президентом Гани Наною Акуффо-Аддо, пані Ширлі Айоркор Ботчвей була призначена міністром закордонних справ та регіональної інтеграції[7].

Примітки[ред. | ред. код]