Широконіска аргентинська

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Широконіска аргентинська

Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Птахи (Aves)
Ряд: Гусеподібні (Anseriformes)
Родина: Качкові (Anatidae)
Рід: Широконіска (Spatula)
Вид: Широконіска аргентинська
Spatula platalea
(Vieillot, 1816)
Ареал виду
Ареал виду
Синоніми
Anas platalea Vieillot 1816
Посилання
Вікісховище: Spatula platalea
Віківиди: Spatula platalea
МСОП: 22680240
Fossilworks: 372660

Широконіска аргентинська[2] (Spatula platalea) — водоплавний птах родини качкових (Anatidae). Поширений в Південній Америці.

Поширення[ред. | ред. код]

Птах розмножується в південній частині Південної Америки. Ареал виду простягається від Вогняної землі на північ до Чилі та більшої частини Аргентини, а також до Фолклендських островів; є також невеликі ізольовані популяції в південних регіонах Перу, Болівії та Парагваю. Їх також можна знайти в крайніх південних регіонах Бразилії та Уругваю, в ізольованих прибережних популяціях, а також далі вглиб країни. Він населяє мілкі озера та басейни з густими заростями очерету, мангрові зарості та болота. Їх також можна знайти в солонуватих водах, таких як прибережні лагуни, дельти та естуарії.

Опис[ред. | ред. код]

У виду виражений статевий диморфізм. Самиці зазвичай мають коричнево-жовтий основний колір і чорно-коричневі плями на оперенні. У самців птахів голова та шия від світло-коричневого до сірого кольору з чорними пунктирними лініями. Оперення тіла червонувато-коричневе, рівномірно вкраплене темно-коричневим.

Спосіб життя[ред. | ред. код]

У період розмноження птахи живуть парами на солонуватих і прісних мілководдях у відкритому ландшафті. Гнізда будують на сухому місці біля води. Розмножуються птахи з вересня по листопад. Кладка складається з шести-восьми яєць від кремового до зеленуватого кольору. Пташенята вилуплюються через 25 днів і досягають статевої зрілості в кінці першого року життя. Польових спостережень цього виду небагато, але є підозри, що селезень бере участь у виведенні пташенят.

Їжа поглинається з води і складається з частин водних рослин, а також дрібних істот і водоростей. У раціоні переважає частка тваринних білків.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. BirdLife International (2016). Spatula platalea: інформація на сайті МСОП (версія 2023.1) (англ.) 15 квітня 2024
  2. Фесенко Г. В. Вітчизняна номенклатура птахів світу. — Кривий Ріг : ДІОНАТ, 2018. — 580 с. — ISBN 978-617-7553-34-1.