Школа добра і зла

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Школа добра і зла
The School for Good and Evil
Жанр екранізація роману[d] і фентезійний фільм
Режисер
Продюсер
Сценарист Девід Мегіd і Пол Фіґ
На основі Школа добра і зла
Соман Чайнані
У головних
ролях
Оператор Джон Шварцман
Композитор Теодор Шапіроd
Дистриб'ютор Netflix
Тривалість 147 хв.
Мова англійська
Країна Сполучені Штати Америки
Рік 2022
Дата виходу
IMDb ID 2935622

«Школа добра і зла» — це фантастичний фільм режисера Пола Файга за сценарієм Ванесси Тейлор, Девіда Магі, заснований на однойменному романі 2013 року Сомана Чайнані.[1][2][3][4][5][6] Фільм розповідає про пригоди кращих подруг Софі та Аґати, яких було вкрадено до Школи добра і зла. Після того, як їхня доля кардинально змінюється, вони намагаються знайти спосіб повернутися додому, однак їхня дружба піддається випробуванню.

Universal Pictures спочатку планувала випустити фільм; однак у 2020 році правовласності перейшло до Netflix. Виробництво почалося в квітні 2021 року в Белфасті і завершилося в липні.

Актори[ред. | ред. код]

Сюжет[ред. | ред. код]

Брати-близнюки Ріан і Рафал вступають у дружню дуель. Рафал, злий брат, який жадає більшого, і використовує магію крові, щоб раптово напасти на свого брата; однак Ріану, доброму брату, вдається здолати його в останню секунду і він скидає зі скелі Рафала, який від того помирає .

Голос Казкарки представляє світловолосу та схожу на принцесу дівчину на ім'я Софі, якій судилося змінити світ, та її найкращу подругу Аґату, з якої всі кепкують і називають відьмою. Незважаючи на те, що вони повні протилежності, між ними міцний зв'язок. Дівчата відвідують магазин оповідань у Довілі у пошуках нових казок, і власник магазину розповідає їм про Школу добра і зла (ШДЗ). Вона пояснює, як починаються казки в ШДЗ, де героїв і лиходіїв навчають у відповідних школах. Аґата налаштована скептично, проте Софі захоплює ця розповідь. Продавчиня розповідає їм про дівчину на ім'я Леонора, яку забрали 20 років тому під час кривавого місяця, і її більше ніхто не бачив. Софі пише листа в ШДЗ, дуже бажаючи покинути своє буденне життя в Гавалдоні заради чогось більшого.

Тієї ночі Софі намагається таємно піти з міста, однак Аґата намагається її зупинити. Вони розуміють, що нічне небо червоніє, і з'являється якась істота, яка тягне Софі та Агату через ліс. Істота відносить їх до ШДЗ. Він доставляє Софі до Школи зла, а Аґату — до Школи добра. Софі відчайдушно заявляє, що вона не на тому боці, а Аґата просить допомогти знайти подругу та піти додому. Дівчата одягнені у відповідні уніформи: плаття принцеси з квітами для Аґати та пошарпане плаття-мішок для Софі.

Під час церемонії привітання Софі та Аґата захоплюються найпопулярнішим принцом Тедросом. Через те, що вони не відповідають типовим героям Вічністі/Забуття дівчата стають ізгоями. Аґата намагається проникнути на сторону Зла, щоб знайти Софі, але її переслідує статуя Купідона. Вона опиняється в бібліотеці та чує сварку Невер Діна Лессо та Евер Діна Дові. Коли вони йдуть, Рафал з'являється, попереджаючи Аґату триматися подалі від Софі. Аґата знову зустрічається з Софі, і вони шукають директора Ріан. Вони заходять у його вежу й знаходять Storian, гігантську книгу, в якій записані історії кожного персонажа. Якщо Софі вдасться знайти своє справжнє кохання, Ріан дозволить їй змінити школу, оскільки лише справжні Еверс знаходять справжнє кохання.

Наступного ранку дівчата відвідують заняття. Софі дає Аґаті листа, щоб він його передала Тедросу, якого, як вона вирішила, є її справжнім коханням. Аґата доставляє листа перед заняттям, і вони ділиться невеличким моментом. Пізніше Софі та Тедрос нарешті розмовляють, але потім її затягують до Кімнати Приреченості за відмову інтегруватися на сторону Зла, тому Лессо стриже їй волосся. Рафал наближається до спустошеної Софі через дзеркало, переконуючи її зробити все можливе, щоб перемогти Тедроса. Розблоковуючи світло від пальців студентів, до жаху Агати вривається нова впевнена в собі Зла Софі, яка змінила себе. Монтаж показує, як Софі подружилася з Анаділом, Дот і Гестер і здобула прихильність Неверів. Аґата радить Софі довести, що вона чиста серцем, щоб перемогти Тедроса стрілою, яка стріляє прямо, лише коли хтось справді добрий. Аґата використовує свою магію, щоб таємно допомогти Софі влучити в яблучко, а Тедрос переконаний, що вона Добра, і обіцяє привести її на майбутній бал. Разом «Вічність» та «Забуття» спричиняє хаос, тому директор вважає, що єдиним способом вирішити проблеми є «Випробування казкою».

Софі і Тедрос повинні вижити в лісі, боротися з небезпеками і знайти один одного до сходу сонця. Аґата пробирається в ліс, щоб допомогти Софі. Тедроса мало не вбиває Жнець, оскільки Аґата каже Софі допомогти йому. Вона відмовляється, змушуючи Агату виступити і врятувати Тедроса. Розуміючи, що Софі насправді не Хороша, він програє, і Софі звинувачує у всьому Агату. Зачинена у своїй кімнаті за зраду, Анаділь доставляє Софі сердечного листа від Агати, але Рафал переконує Софі, що Аґата — її ворог, і він єдиний на її боці. Він пропонує їй магію крові, яку вона приймає. Нова могутня Софі протистоїть Діну Лессо, який виявляється Леонорою. Софі розбиває м'яч Евера, який тепер фізично перетворюється на потворну діду. Аґата намагається зв'язатися з Софі, але остання оголошує їх ворогами. Тедро вирішує знищити Софі та прямує до Школи Зла. Оскільки Добро ніколи не атакує першим і може лише захищатися, Тедрос змушує Еверсів і Неверів трансформуватися та міняти сторони. У процесі Софі повертається до своєї первісної форми, і між двома сторонами починається епічна битва, коли Аґата благає їх припинити.

Софі перетворюється на ворона та тікає від битви до вежі директора, шукаючи помсти. Він виявляється Рафалом, який випробовував Софі, щоб знайти своє справжнє кохання, щоб отримати неперевершену владу. Спогад показує, що Рафал пережив падіння та завдав останнього удару своєму братові, прийнявши його особу на наступні кілька століть, щоб маніпулювати історіями та зробити Гуда слабким. Софі та Рафал цілуються, прирікаючи всіх у школі на смерть і дозволяючи Злу Рафаеля правити світом. Софі починає відчувати докори сумління, коли з'являється Агата. Рафал намагається вбити її пером Сторіана, але Софі виходить попереду, і перо потрапляє в неї. Це призводить до того, що все повертається на круги своя, і руйнує плани Рафала. Тедрос пробирається та атакує Рафала, але вмираючі Софі та Агата об'єднуються, щоб перемогти його раз і назавжди. Аґата тримає Софі, коли вона каже Аґаті, що любить її, і врешті помирає. Аґата цілує Софі і плаче над її тілом, її сльози змочують рану Софі. Раптом Софі знову дихає, їхнє справжнє кохання достатньо сильне, щоб повернути її.

Світ казок врятовано, а учні Добра і Зла щасливі бути разом. Відкривається портал до Гавальдона. Аґата цілує Тедроса, кажучи, що не може залишити свого друга, і дівчата разом йдуть, повертаючись до старого життя. Оповідач закриває фільм, коли стріла від Тедроса пробиває завісу між їхніми двома світами, і його голос каже, що йому потрібна Аґата. Виявилося, що «це лише початок».

Виробництво[ред. | ред. код]

Розробка та підготовка[ред. | ред. код]

Як повідомлялося, у 2011 році студії розглядали екранізацію за серіалом «Школа добра і зла».[27][28] Незабаром після публікації першої книги серії в 2013 році, Roth Films у партнерстві з Jane Startz Productions придбала права на створення фільму за романом.[29] Universal Pictures виграла аукціон у семизначній угоді за гонорар за книги та написання сценаріїв. Рот, Старц і Палак Патель були призначені продюсерами. Для написання сценарію було найнято Чайнані і Малію Скотч Мармо, перший написав перші дві чернетки.[30][31][32] У липні 2015 року Чайнані заявив, що він і Скотч Мармо закінчили писати сценарій.

Після того, як фільм завмер у пеклі розробки,[28] Netflix придбав права з новою командою, до якої ввійшли у 2017 році Девід Магі та Лора Солон, у якості сценаристів[32] . У 2020 році Пол Фейг приєднався як режисер, а інші члени знімальної групи були розкриті: Рот, Джеффрі Кіршенбаум, Старц, Лора Фішер і Фейг як продюсери; і Зак Рот, Патрісія Рігген і Чайнані як виконавчі продюсери.[33][32] Фейг, який допомагав зі сценарієм, заявив, що «як тільки ви режисуєте те, що пишете, … ти майже пишеш, як у редакції». Іноді, коли студія або продюсери просили пояснити певну річ у сценарії, а сценаристи пропонували включити це за допомогою діалогу, Фейг знав, що це не потрібно, оскільки «як тільки ви побачите двох людей … дивлячись один на одного в цих емоціях, ви просто це відчуваєте», однак вони зберегли рядки на випадок, якщо глядачі під час тестових показів не зрозуміли цю частину[21] .

Кастинг[ред. | ред. код]

Фіону Вейр була призначена кастинг-директором.[34] У листопаді 2020 року вона відкрила кастинг на "дівчинку-підлітка з альбінізмом ".[35] Фейг зазначив, що обрати талановитих, симпатичних і спільних акторів;[21] Чайнані заявив, що кастинг був заснований на таланті, а не на зовнішності. Персонажі були переосмислені, щоб «переконатися, що [їх] дух … найкраще втілено в цьому конкретному акторі»[36] Багато шанувальників бажали відкритий кастинг; Чайнані заявив, що певні ролі можуть вимагати «інтенсивного відкритого кастингу», тоді як з іншими можна легко знайти ідеального актора.[37] Під час кастингу на ролі Софі та Агати знімальна група досліджувала світ для «двох молодих акторів, які мають достатню вагу та достатню вагу, але також можуть зібрати схожість».[37][прояснити] За словами Чайнані, кастинг Хестер був складним через її «дуже, дуже специфічну енергію».[38]

Адаптація[ред. | ред. код]

Чайнані сказав, що фільм буде «дуже відмінною твариною» від книги. Члени знімальної групи вибрали ключові моменти з роману, такі як основні сюжетні моменти, розвиток персонажів та улюблені фанати, щоб адаптувати. У цих підборах Фейг часто консультувався з Чайнані. Описуючи ці рішення, останній зазначив, що перший добре знає про моменти, які викликали резонанс у вболівальників. Автор сподівався на адаптацію, щоб відобразити дух роману під час «відвідування в різні місця здивування вас, коли це можливо», замість того, щоб бути «нудною старою переробкою» книги.[37]

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. McNary, Dave (28 травня 2020). Paul Feig to Direct Fantasy The School For Good and Evil for Netflix. Variety. Архів оригіналу за 17 лютого 2021. Процитовано 19 грудня 2020.
  2. Ashton, Will (27 квітня 2021). Upcoming Charlize Theron Movies: What's Ahead For The Mad Max: Fury Road Star. CinemaBlend. Архів оригіналу за 27 квітня 2021. Процитовано 5 травня 2021.
  3. THR Staff (12 травня 2021). The Hollywood Reporter[[:Шаблон:'s]] 2021 Women in Entertainment Power 100. The Hollywood Reporter. Процитовано 14 травня 2021. {{cite web}}: Назва URL містить вбудоване вікіпосилання (довідка)
  4. Prosser, Keegan (13 березня 2021). Netflix's ""School for Good and Evil Casts Laurence Fishburne, Michelle Yeoh. Comic Book Resources. Архів оригіналу за 15 березня 2021. Процитовано 16 березня 2021.
  5. Fletcher, Rosie (13 травня 2021). Bridesmaids Ten Years on: 'It Should Not Have Been Subversive'. Den of Geek. Процитовано 14 травня 2021.
  6. N'Duka, Amanda (28 травня 2020). Paul Feig To Helm The School For Good And Evil Adaptation For Netflix. Deadline Hollywood. Архів оригіналу за 22 лютого 2021. Процитовано 19 грудня 2020.
  7. а б N'Duka, Amanda (21 грудня 2020). Paul Feig Taps Sofia Wylie & Sophia Anne Caruso To Lead The School For Good and Evil Adaptation. Deadline Hollywood. Архів оригіналу за 14 січня 2021. Процитовано 10 січня 2021.
  8. Fleming, Mike Jr. (12 березня 2021). Laurence Fishburne, Michelle Yeoh Join The School For Good And Evil At Netflix. Deadline Hollywood. Архів оригіналу за 12 березня 2021. Процитовано 13 березня 2021.
  9. White, James (15 березня 2021). Laurence Fishburne And Michelle Yeoh Join The School For Good And Evil. Empire. Архів оригіналу за 15 березня 2021. Процитовано 16 березня 2021.
  10. Anderton, Ethan (14 березня 2021). The School for Good and Evil TV Series Adds Laurence Fishburne and Michelle Yeoh. /Film. Архів оригіналу за 16 березня 2021. Процитовано 16 березня 2021.
  11. Paz, Maggie Dela (15 березня 2021). Fishburne & Yeoh Join Netflix's The School for Good and Evil Film. ComingSoon.net. Архів оригіналу за 5 травня 2021. Процитовано 16 березня 2021.
  12. а б Soman Chainani [@SomanChainani] (19 березня 2021). The dream cast continues. Presenting your Tedros and Rafal. Jamie Flatters as the Prince of Camelot. Kit Young as the hell-raising Wizard. The boys come to life in THE SCHOOL FOR GOOD & EVIL movie, directed by Paul Feig, coming to Netflux in 2022 (Твіт) — через Твіттер.
  13. а б в г д е Ritman, Alex (9 листопада 2021). Ben Kingsley, Rob Delaney, Rachel Bloom, Patti LuPone Enroll in Netflix's 'School for Good and Evil' (Exclusive). The Hollywood Reporter (амер.). Процитовано 9 листопада 2021.
  14. Hipes, Patrick (19 лютого 2021). Kerry Washington And Charlize Theron Join Netflix's The School For Good And Evil. Deadline Hollywood (амер.). Архів оригіналу за 19 лютого 2021. Процитовано 19 лютого 2021.
  15. Gordon, Naomi (20 лютого 2021). Kerry Washington and Charlize Theron cast in Netflix movie The School for Good and Evil. Harper's Bazaar. Архів оригіналу за 20 лютого 2021. Процитовано 22 лютого 2021.
  16. Romano, Nick (19 лютого 2021). Charlize Theron and Kerry Washington enroll in Paul Feig's The School for Good and Evil. Entertainment Weekly (англ.). Архів оригіналу за 22 лютого 2021. Процитовано 22 лютого 2021.
  17. Jennings, Collier (20 лютого 2021). Paul Feig's The School for Good and Evil Casts Kerry Washington, Charlize Theron. Comic Book Resources. Архів оригіналу за 21 лютого 2021. Процитовано 22 лютого 2021.
  18. Leishman, Rachel (24 березня 2021). Netflix's The School for Good and Evil Adds Nick Cave's Son to Cast. Collider. Архів оригіналу за 25 березня 2021. Процитовано 24 березня 2021.
  19. а б в Oddo, Marco Vito (9 червня 2021). First Teaser for The School for Good and Evil Lets You Meet the Coven of Netflix Adaptation. Collider. Процитовано 10 червня 2021.
  20. а б в Atkinson, John (9 червня 2021). School for Good & Evil Video Reveals First Look At The Coven. Screen Rant. Процитовано 10 червня 2021.
  21. а б в г The Most Epic Launch Party Ever (Feat. School for Good & Evil Movie Talent) (Video). EverNever TV. 25 вересня 2021. Процитовано 31 жовтня 2021.
  22. а б Paz, Maggie Dela (19 травня 2021). School For Good and Evil Movie Photos Feature Washington & Theron. ComingSoon.net. Процитовано 24 травня 2021.
  23. Smith, Josh (2 вересня 2021). Glamour's September coverstars – Patricia Allison, Chinenye Ezeudu and Aimee Lou Wood – are smashing taboos with the new series of Sex Education. Glamour UK. Процитовано 3 вересня 2021.
  24. Abdulbaki, Mae (1 жовтня 2021). What Sex Education[[:Шаблон:'s]] Cast Is Doing Next. Screen Rant. Архів оригіналу за 2 жовтня 2021. Процитовано 2 жовтня 2021. {{cite web}}: Назва URL містить вбудоване вікіпосилання (довідка)
  25. Orquiola, John (21 березня 2022). Sanditon Season 2 Cast & Character Guide. Screen Rant. Процитовано 21 березня 2022.
  26. United Agents. United Agents LLP, London, United Kingdom. 2022. Процитовано 6 квітня 2022.
  27. Getzler, Wendy Goldman (29 вересня 2011). The School for Good and Evil gets book, TV, movie deals. Kidscreen. Процитовано 15 червня 2021.
  28. а б Hermanns, Grant (30 липня 2021). School For Good & Evil Video Reveals Production Has Wrapped. Screen Rant. Процитовано 31 липня 2021.
  29. Fleming, Mike Jr. (16 травня 2013). Roth Films, Jane Startz Productions Team On The School For Good And Evil. Deadline Hollywood. Архів оригіналу за 5 липня 2017. Процитовано 5 лютого 2021.
  30. Fleming, Mike Jr. (23 травня 2013). Universal Makes Seven-Figure Deal For The School For Good And Evil. Deadline Hollywood. Архів оригіналу за 30 жовтня 2020. Процитовано 10 січня 2021.
  31. Kit, Borys (23 травня 2013). Universal Picks Up Rights to School for Good and Evil. The Hollywood Reporter (англ.). Архів оригіналу за 22 вересня 2020. Процитовано 22 лютого 2021.
  32. а б в Beltis, Cody Daniel (23 лютого 2021). Out of the Past, Into the Future: Soman Chainani (англ.). Columbia University. Архів оригіналу за 28 лютого 2021. Процитовано 15 березня 2021.
  33. Galuppo, Mia (28 травня 2020). Paul Feig to Direct School for Good and Evil Adaptation for Netflix. The Hollywood Reporter. Архів оригіналу за 23 червня 2020. Процитовано 19 грудня 2020.
  34. Cook, Laurence (13 листопада 2020). These 3 Netflix, Amazon and Sky UK Productions are Greenlit + Now Casting. Backstage (en-gb) . Архів оригіналу за 13 січня 2021. Процитовано 19 грудня 2020.
  35. FIONA WEIR CASTING [@fwcasting] (6 листопада 2020). Looking for Teenage Girls with Albinism for a Feature Film. Please see flyer below and feel free to share and RT! Many thanks, Fiona Weir Casting #CastingCall #Albinism #Actors (Твіт). Архів оригіналу за 6 листопада 2020. Процитовано 19 грудня 2020 — через Твіттер.
  36. The School for Good & Evil Movie: The Great Big Q&A (Video). EverNever TV. 17 червня 2021. Процитовано 31 жовтня 2021.
  37. а б в The School for Good and Evil Movie: Casting & So Much More! (Video). EverNever TV. 16 жовтня 2020. Процитовано 31 жовтня 2021.
  38. The School for Good and Evil: Meet the Coven | First Look | Netflix Geeked Week (Video). Netflix. 10 червня 2021. Процитовано 11 червня 2021.

Посилання[ред. | ред. код]