Шоколадний фондан

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Шоколадний фондан
Шоколадний фондан з ванільним морозивом
Тип десерт
Походження Франція Франція
Час появи кінець XX століття
Температура подачі подається гарячим
Необхідні компоненти шоколад, бісквітне тісто
Зазвичай використовувані компоненти морозиво

Шокола́дний фонда́н (фр. fondant au chocolat — «танучий шоколад») — популярний десерт французького походження, кекс з шоколадного бісквітного тіста. Його особливістю є тверда хрустка скоринка та рідка серцевина.

Для фондану готують бісквітне тісто з додаванням вершкового масла та великої кількості гіркого шоколаду. Тісто заливають у формочки та випікають у духовці. Цей десерт вважається складним у приготуванні, оскільки фондан необхідно точно дотримати в духовці так, аби зберігалася рідка серцевина за хрусткої скоринки назовні.

Назва[ред. | ред. код]

Цей десерт відомий під багатьма назвами. Французька кухня розрізняє два варіанти цього тістечка: fondant au chocolat — «шоколад, що тане» та moelleux au chocolat — «м'який шоколад». Перший варіант майже повністю рідкий, покритий тонкою хрусткою скоринкою; всередині другого — повітряний м'якуш і лише незначна рідка серцевина. Межа розрізнення цих варіацій тістечка досить невиразна, в обох способах приготування використовуються різні пропорції яєць і борошна, а також різні температури й час запікання[1]. У європейських країнах (окрім Франції) використовують назву petit gateau[2] (що, зі свого боку, перекладається з французької як «маленький кекс»).

Походження[ред. | ред. код]

Хоча цей десерт досить молодий — фондан став всесвітньо відомим лише наприкінці XX століття — щодо його походження виникають суперечності між деякими кулінарами. Французький кухар Жан-Жорж Фонгеріхтен запевняє, що він вперше приготував його у 1987 році, будучи шеф-кухарем нью-йоркського ресторану «Лафаєтт» в готелі «Дрейк», і це не був спеціально приготований рецепт, а лише недогляд з його боку. Проте відомий кондитер і шоколатье Жак Торр повідомляв, що ця страва вже давно відома у Франції й має назву «шоколадний фондан»[3]. Поширена версія про те, що його винайшов французький кухар ресторану «Лагійоль» Мішель Бра, та його рецепт приготування цього тістечка трохе складніше: він заморозив шоколадний крем ганаш і перед запіканням поклав його в середину заготованого тіста[4][5].

Подача[ред. | ред. код]

Хоча фондан, так само як і мафіни, запікають у невеликих формах рамекінах, подається фондан на окремій тарілці, попередньо будучи винутим з форми. Їсти його необхідно гарячим одразу ж після печі, оскільки з плином часу серцевина затвердіває. Тістечко посипають цукровою пудрою або шоколадною крихтою, та за класичною традицією кладуть кульку ванільного морозива[3][6].

Галерея[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Жан Грей (1 квітня 2011 року). Fondants et moelleux au chocolat (фр.). Архів оригіналу за 24 вересня 2013. Процитовано 21 листопада 2014.
  2. Petit Gateau. Архів оригіналу за 18 лютого 2018. Процитовано 18 лютого 2018.
  3. а б Jacques Torres and Molten Chocolate Cake. Архів оригіналу за 3 квітня 2016. Процитовано 18 лютого 2018.
  4. Світлана Кисельова (28 липня 2011 года). Fondant au chocolat: мировой успех и гордость французской кухни (рос.). Архів оригіналу за 18 лютого 2018. Процитовано 21 листопада 2014.
  5. Gâteau Fondant au Chocolat (англ.). 22 червня 2010 року. Архів оригіналу за 29 листопада 2014. Процитовано 21 листопада 2014.
  6. Рецепт: Fondant au chocolat - шоколадний кекс з начинкою, що тане. Архів оригіналу за 18 лютого 2018. Процитовано 18 лютого 2018.

Література[ред. | ред. код]

  • Auguste Colobié: Nouvelle encyclopédie culinaire. Des abricots à l'eau-de-vie au Yorkshire pudding. Éditions Lacour, Nîmes 2006, ISBN 978-2-7504-1239-5, S. 221 (EA Meulen 1906/07).

Посилання[ред. | ред. код]