Шрі Венкатешвара (національний парк)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Національний парк Шрі Венкатешвара
13°45′ пн. ш. 79°20′ сх. д. / 13.750° пн. ш. 79.333° сх. д. / 13.750; 79.333Координати: 13°45′ пн. ш. 79°20′ сх. д. / 13.750° пн. ш. 79.333° сх. д. / 13.750; 79.333
Країна  Індія
Розташування Тірупаті та Аннамайя райони, Андгра-Прадеш, Індія
Найближче місто Тірупаті
Засновано Вересень 1989
Шрі Венкатешвара (національний парк). Карта розташування: Індія
Шрі Венкатешвара (національний парк)
Шрі Венкатешвара (національний парк) (Індія)
Мапа

CMNS: Шрі Венкатешвара у Вікісховищі

Національний парк Шрі Венкатешвара — національний парк і біосферний заповідник у Тірупаті у штаті Андгра-Прадеш, Індія. Загальна площа парку 353 км2. Парк відомий своїми численними водоспадами, в тому числі Талакона, Ґундалакона і Ґунджана. Оскільки у 2010 році уряд Індії оголосив пагорби Сешачалам одним із біосферних заповідників Індії, цей національний парк стає його частиною.

Географія[ред. | ред. код]

Національний парк розташований у Східних Гатах, що поширюються на пагорби Сешачалам району Аннамайя та пагорби Тірумала району Тірупаті. Висота коливається від 150 до 1130 м. Місцевість хвиляста з долинами, вкритими лісом. Більшість опадів випадає від північно-східного мусону і трохи від південно-західного мусону. Рослинність тут являє собою суміш сухих листяних і вологих листяних типів.

Середня кількість опадів по області становить 900 опадів мм. Середня температура по регіону коливається від 12 °C до 44 °C.

Флора і фауна[ред. | ред. код]

Флора[ред. | ред. код]

Рослинність національного парку складається з сухих листяних змішаних лісів з ділянками вологих листяних лісів у долинах. У цьому районі росте близько 1500 видів судинних рослин, що належать до 174 родин, багато з яких є ендемічними. У цьому регіоні трапляються деякі рідкісні та ендемічні види рослин, такі як сандалове дерево, Shorea talura, Shorea thumburggaia, Terminalia pallida, сандалове дерево, Cycas beddomei, Syzygium alternifolium, Psilotum nudum.

Тваринний світ[ред. | ред. код]

Виявлено близько 178 видів птахів цього національного парку. Тут можна побачити жовтогорлого бюльбюля, що перебуває під загрозою зникнення. Вінаго сіролобий, птах Гімалаїв і Західних Гат, досить поширений у цих лісах. У національному парку трапляється східний білоспинний гриф, який перебуває під загрозою зникнення. Деякі з інших птахів, знайдених тут:

велика зозуля, малкога сірочерева, бюльбюль жовточеревий, Тимелія-криводзьоб індійська та маріка довгодзьоба.

У 1984 році азіатський слон, якого не бачили в Андгра-Прадеш майже 300 років, знову з'явився в південній частині району Чіттур. У 1993 році стадо з п'яти особин, що відійшло, перебралося в долину Чамала лісів Тірумала в цьому національному парку.

Серед хижаків леопард досить поширений, нарівні з диким собакою. Інші хижаки: шакал звичайний, лисиця бенгальська, мала індійська циветта та кіт очеретяний. Ведмідь-губач трапляється часто. Основними копитними є замбар, олень плямистий, олень мишоподібний, мунтжак, антилопа чотирирога та кабан. Нічні тонкі лорі можуть бути звичайними, але їх рідко можна побачити. Інші цікаві види — гігантська індійська білка та землерийка.

Серед рептилій найцікавішим видом є плазун, який трапляється в деяких глибоких лісистих долинах. Ще одна важлива рептилія цього національного парку — індійський золотистий гекон. Спочатку повідомлялося, що індійський золотистий гекон був виявлений у скелястих ущелинах у Східних Гатах, у 1985 році був повторно знайдений у тому самому районі.

Загрози[ред. | ред. код]

Панорамний вид на національний парк Шрі-Венкатешвара вздовж Східних Гат поблизу Талакони, Андгра-Прадеш

Основні загрози національному парку — будівництво та розробка кар'єрів. Проєкт автомагістралі штату Андгра-Прадеш проводить модернізацію автомагістралей у штаті Андгра-Прадеш, і це включає будівництво дороги Варангал-Поллаколу, яка проходить поблизу західної межі національного парку. Ще одне будівництво — це гребля Капіл Тіртам у національному парку урядом штату Андхра-Прадеш і Тірумала Тірупаті Девастханам. Обидва ці будівельні проєкти викликають занепокоєння щодо потенційного впливу дороги та дамби на середовище існування та дику природу в заповіднику. Регулярні лісові пожежі також є постійною загрозою для біорізноманіття та екологічної рівноваги в парку.[1]

Список літератури[ред. | ред. код]

  1. Tirumala Forest Fire threatens safety of Tirupati Balaji Temple. IANS. news.biharprabha.com. Процитовано 19 березня 2014.