Шуляр Василь Іванович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Шуляр Василь Іванович
Народився 23 травня 1960(1960-05-23) (63 роки)
Таврійське (Білозерський район), Херсонська область
Місце проживання Миколаїв
Країна СРСР СРСР
Україна Україна
Alma mater Миколаївський державний педагогічний інститут
Заклад Миколаївський національний університет імені В. О. Сухомлинського
Вчене звання доцент
Науковий ступінь доктор педагогічних наук
Нагороди
Заслужений вчитель України
Почесна відзнака «За заслуги перед Миколаївщиною» II ступеня
Почесна відзнака «За заслуги перед Миколаївщиною» II ступеня

Васи́ль Іва́нович Шу́ляр (нар. 23 травня 1960, Таврійське, Херсонський район, Херсонська область) — доктор педагогічних наук, переможець Всеукраїнського конкурсу «Досвід освітян» (1997—1998); учитель року — 2000; Заслужений вчитель України (2000).

Біографія[ред. | ред. код]

Народився 23 травня 1960 року в селі Кірово (нині — Таврійське) Херсонського району Херсонської області. Восьмирічну освіту одержав у Новософіївській школі Снігурівського району Миколаївської області, продовжив навчання в Баратівській середній школі Снігурівського району, яку й закінчив у 1977 році. У тому ж році вступив до Миколаївського державного педагогічного інституту на філологічний факультет і в 1981 році одержав диплом спеціаліста української мови та літератури.

Трудову діяльність розпочав у Воровській школі Жовтневого району. У 1982 році переведений до Котляревської школи на посаду заступника директора з навчально-виховної роботи та вчителя української мови та літератури. У період з 1982 по 2000 рік призначався на посади методиста, інспектора, завідувача Жовтневого районного методичного кабінету, заступником директора з навчальної роботи Миколаївського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти, тривалий період очолював колектив Котляревської середньої загальноосвітньої школи І—ІІІ ступенів.

Займався дослідно-експериментальною роботою, вибудовуючи модель сільської «школи радості, гармонії і краси». Навчальний заклад був експериментальним майданчиком Інституту художнього виховання Академії педагогічних наук СРСР із проблем художньо-естетичного виховання, у ньому випробовувалась відповідна концепція[1].

З 2000 року доцент кафедри української літератури Миколаївського національного університету імені В. О. Сухомлинського. У 2006—2007 Заступник декана філологічного факультету з навчальної роботи. Учитель-методист, спеціаліст вищої категорії, учитель української літератури Першої української гімназії імені М. М. Аркаса[2].

З 2015 року — директор Миколаївського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти. Голова вченої ради Інституту, очолює редакційну колегію науково-методичного, інформаційно-освітнього журналу «Вересень» та Краєзнавчого альманаху. Входить до складу редакційних колегій щомісячного науково-методичного журналу Міністерства освіти і науки України «Дивослово: Українська мова і література в навчальних закладах».

Науковий доробок[ред. | ред. код]

Автор і співавтор понад 450 публікацій, монографій і посібників, зокрема:

  • «Планування літературної освіти школярів: технологічна концепція»;
  • «Підготовка майбутнього вчителя до впровадження педагогічних технологій».

Нагороди і звання[ред. | ред. код]

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Шуляр Василь Іванович // Миколаївський державний університет. Історичний нарис (1913—2003). — К.: Златограф-дизайн, 2003. — С. 252.
  2. Шуляр Василь Іванович. Книга педагогічної слави України. Процитовано 21 листопада 2023.
  3. Учитель року 2000. Міністерство освіти і науки України. Процитовано 21 листопада 2023.