Юлія Мамай

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Юлія Мамай
Країна Стародавній Рим
Діяльність політична діячка
Титул принцеса
Батько Сампсігерам IId
Мати Йотапа Емеськаd
Брати, сестри Юлія Йотапаd, Сохем Емеськийd і Азіз Емеськийd
У шлюбі з Полемон II
Діти Полемон Євпатор і Роеметалк Філоцезар

Юлія Мамай або Мамая (грец.: Ιουλία Μαμαία; І ст. н.е.) — принцеса з династії правителів Емеси в Сирії, після одруження стала королевою Понту, Боспору та Колхіди. Дружина останього незалежного правителя Понту, Колфіди, Боспору та Кілікії Полемона II.

Життєпис[ред. | ред. код]

Народилась у Римській провінції Сирія. Вона була дочкою Сампсігерама II, короля-першосвященника Емеси (правління в 14-42 роках) і Йотапи з Оронтидів, доньки Мітрідата III з Коммагени. Дружина Мітрідата III була з династії правителів Мідії, а її бабусею була Лаодика VII Тея - донька правителя Сирії та фараонів Єгипту. Оронтиди були також царями вірмен, тому походження Мамаї було сирійським, вірменським, грецьким, мідійським, єгипетським. Сампсігерамос II був сином Ямвліха II, короля-першосвященика Емеси. У неї було два брати: Азіз і Соем, які також стали правителями-першосвящениками Емеси і сестра Йотапа.

Мамая вийшла заміж за короля Марка Антонія Полемона II Понтійського, який походив з правлячої династії Понту та Босфору, еліністичного, римського і причорноморського походження. Шлюб між Полемоном II і Юлією Мамаєю засвідчують і бронзові монети, на яких вказано її королівський титул грецькою мовою "ΙΟΥΛΙΑΣ ΜΑΜΑΙΑΣ ΒΑΣΙΛΙΣΣΗΣ" (королева Юлія Мамая). Через шлюб із Полемоном II вона стала королевою Понту, Босфору та Колхіди.

У місті Laodicea Combusta, розташованому за 35 км на північ від Коньї, в районі Sarayönü, по дорозі на Акшехір, прокуратор Glycerinus встановив колону і присвятив напис Юлії Maмaй. Цей напис датований до правління римського імператора Адріана, правління якого почалося 117 року. Після цього відомостей про Юлію Мамай не зберіглось.

У шлюбі з Полемоном II мала двох дітей:

Деякі автори плутають її чоловіка Полемона II Понтійського з його двоюрідним братом, королем Кілікії Марком Антонієм Полемо II. Саме останній одружився з іродо-хасмонейською принцесою Беренікою; тоді як Марк Антоній Полемон ІІ, король Понту, Босфору та Колхіди, одружувався лише з Юлією Мамай. Тому помилково вважати, що Мамая вийшла заміж після того, як Береніка покинула свого чоловіка в 50-х роках.

Джерела[ред. | ред. код]

  • H. Temporini & W. Haase, Aufstieg und Niedergang der Romischen Welt: Principat, Walter de Gruyter, 1980.
  • A.R. Birley, Septimius Severus : The African Emperor, Routledge, 2002.