Юсуф Суфі

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Юсуф Суфі
Народився невідомо
Помер 1380
Гургандж
·страта
Титул хорезмшах
Термін 1372—1380 роки
Попередник Хусейн Суфі
Наступник Сулейман Суфі
Конфесія іслам
Рід династія Суфі
У шлюбі з Шакар-бега
Діти 1 син і 1 донька

Юсуф Суфі (*д/н — 1380) — володар Хорезму в 1372—1380 роках.

Життєпис[ред. | ред. код]

Був братом першого правителя Хорезму з династії Суфі — Хусейна. Після смерті останнього у 1372 році стає новим аміром і хорезмшахом. Того ж року уклав мирний договір з Тимуром, за яким оженив свою доньку Севін-бега Ханзаде з сином Тимура — Джахангір Мірзою I.

Втім Юсуф не змирився з втратою Правобережного Хорезму. Вже у 1373 році захопив Кят і прилеглі території, чим викликав новий другий похід Тимура на Хорезм, внаслідок чого у 1374 році Юсуф Суфі втратив захоплену частину та вимушений був укласти оборонний союз з Тимуром, що фактично означав визнання зверхності останнього.

Але Юсіф Суфі готувався до реваншу. У 1376 році він здійснив набіги на околиці Бухари, скориставшись тим, що в цей час Тимур вів в Отраре підготовку до бою з уорус-ханом, володарем Білої Орди. Юсуф Суфі заарештував посла Тимура, який був відправлений для отримання пояснень цих дій. Тимур знову відправив своїх послів, вказавши при цьому, що посли є недоторканними особами, яких не можна піддавати арешту, і зажадав їх звільнення. Проте Юсуф Суфі заарештував і цих послів, що послужило причиною відкритої війни з Тимуром. війська Тимуридів у 1379 року вдерлися до Хорезму. Після 3-місячної облоги було захоплено столицю Хорезма — Ургенч. Невдовзі після цього на початку 1380 року Юсуф Суфі було страчено. В Хорезмі почалася боротьба за владу, яку здобув Сулейман Суфі.

Родина[ред. | ред. код]

Дружина — Шакар-бега, донька Узбек-хана, хана Золотої Орди.

Діти:

  • Севін-бега, дружина 1) Джахангір Мірзи I, сина Тимура; 2) міраншаха, сина Тимура
  • Сулейман Суфі (д/н—1388), хорезмшах у 1380—1388 роках

Джерела[ред. | ред. код]

  • Шарафиддин Али Яздий. Зафарнома. РИВ АН РУз, инв. № 4472. Факсимиле / Нашрга тайёрловчи, сузбоши, изох ва курсатгичлар муаллифи А.Уринбоев. Тошкент, 1972. л.146
  • Hildinger, Erik. Warriors of the Steppe: A Military History of Central Asia, 500 B.C. to 1700 A.D. United States: Da Capo Press, 1997.