Якшур-Бодьїнська церковнопарафіяльна школа

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Якшур-Бодьїнська двокласна жіноча церковнопарафіяльна школа з педагогічним класои
Тип церковнопарафіяльна школа
Країна  Російська імперія
Розташування Якшур-Бодья
геокоординати не задано:
Засновано кінець XIX століття
Закрито початок XX століття

Якшу́р-Бо́дьїнська двокла́сна жіно́ча церко́внопарафія́льна шко́ла з педагогі́чним кла́сом — церковнопарафіяльна школа, що існувала на початку XX століття в селі Якшур-Бодья в Удмуртії, Росія.

Школа була відкрита в кінці XIX століття як проста церковнопарафіяльна. З відкриттям в 1903 році при ній педагогічного класу, наблизилась до типу двокласних церковнопарафіяльних учительських шкіл кінця XIX-початку XX століть. Метою школи була підготовка вчительок в удмуртські школи Сарапульського вікаріатства, а також Уфимської, Пермської та Казанської губерній. За сприяння Вознесенського братства школі був наданий місіонерсько-педагогічний характер з урахуванням досвіду реалізації основних ідей Ільмінського Миколи Івановича.

В педагогічному класі учениці ознайомлювались з основними прийомами навчання та шкільної гігієни. Всі учениці повинні були володіти удмуртської мовою. Школа утримувалась на кошти Синоду, Сарапульського відділення Вознесенського братства та місцевих общин. Щорічно навчалось понад 120 учениць, в тому числі 25-30 удмуртських дівчат. Для останніх рада братства та місцева церква виділяла стипендії.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Удмуртская республика : энциклопедия / гл. ред. В. В. Туганаев. — Ижевск : Удмуртия, 2000. — 800 с. — 20 000 экз. — ISBN 5-7659-0732-6.
  • Кутявин А. Н. Педагогическое образование в Удмуртии во второй половине XIX — начале XX века//Из истории развития народного хозяйства и культуры Удмуртии в XIX—ХХ веках. Ижевск, 1989