Ямунотрі

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Чота-чар-дхам
Кедарнатх Бадрінатх
Ґанґотрі Ямунотрі
Храм та ашрами Ямунотрі

Ямунотрі (гінді यमुनोत्री, англ. Yamunotri) — витік річки Ямуна та місце мешкання богині Ямуна, що асоціюється з річкою, одна із ділянок паломництва індусів Чота-Чар-Дхам. Дійсний витік річки знаходиться унизу льодовика Ямунотрі на висоті 6387 м, у підніжжя вершин Бандарпуч, біля хребта Муссурі в Нижніх Гімалаях, в окрузі Уттаркаші індійського штату Уттаракханд[1].

До Храму Ямунотрі можна дістатися за день від головних міст штату, частково автомобілем, частково гірською стежкою довжиною 13 км від міста Хануман-Чатті або 6 км від Джанкі-Чатті; у селищах можна узяти напрокат коня або паланкін. Стежка від Хануман-Чатті до Ямунотрі дуже видовищна, проходячи повз численні водоспади[2].

Точно невідомо, хто збудував перший храм. Одні джерела вказують на Махарані Ґуралія з Джайпура в 19 столітті, інші на правителя Техрі Махарадж Пратап Шаха[3]. Сучасний храм був збудований пізніше, оскільки перший був зруйнований через негоду. У храмі є кілька ашрамів та міні-готелів, але число місць дуже обмежене.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Jain, Sharad K.; Pushpendra K. Agarwal, Vijay P. Singh (2007). Hydrology and water resources of India- Volume 57 of Water science and technology library. Springer. с. 344-354. ISBN 1402051794. Архів оригіналу за 25 грудня 2018. Процитовано 11 жовтня 2009.
  2. Yamunotri Temple [Архівовано 31 липня 2009 у Wayback Machine.] Uttarkashi district website.
  3. Yamunotri. Архів оригіналу за 9 червня 2008. Процитовано 11 жовтня 2009.

Посилання[ред. | ред. код]