Янбу – Рабіг

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Янбу – Рабіг. Карта розташування: Саудівська Аравія
Янбу
Янбу
Рабіг
Рабіг
Пункти сполучені трубопроводом

Янбу – Рабіг – трубопровідна система, споруджена для подачі зріджених вуглеводневих газів (ЗВГ) до комплексу Petro Rabigh, що працює на західному узбережжі Саудівської Аравії.

Ще у 1980-х роках в Янбу почала працювати установка фракціонування суміші ЗВГ, яка продукує різні гомологи метану. В 2000-х дещо південніше по узбережжю в Рабіг почалось будівництво потужного нафтопереробного та нафтохімічного комплексу, у складі якого зокрема були:

- установка парового крекінгу, що мала працювати на етані;

- установка алкілювання, де, зокрема, провадиться ізомеризація бутану із наступним застосуванням ізобутану для продукування високооктанових компонентів пального.[1][2]

Як наслідок, між Янбу та Рабіг проклали два трубопроводи довжиною по 215 км, один з яких мав діаметр 450 мм та призначався для транспортування етану, а другий з діаметром 150 мм мав перекачувати бутан.[3] Трубопроводи досягнули будівельної готовності у 2008 році.[4]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Rabigh Refinery - A Barrel Full. abarrelfull.wikidot.com. Процитовано 29 жовтня 2023.
  2. Rabigh Refining and Petrochemical Company (PDF).
  3. ethane-and-butane-pipelines.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з параметром url-status, але без параметра archive-url (посилання)
  4. Announcement made by Petro Rabigh (PDF).