Янченко Олександр Андрійович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Олександр Янченко
Ім'я при народженні Олександр Андрійович Янченко
Національність українець
Попередник Янченко Андрій Васильович
Наступник Янченко Петро Олександрович

Олександр Андрійович Янченко — український поміщик, кавалер ордену св. Володимира 4 ступені.

Син Андрія Васильовича Янченко, власника села Добропілля. Олександр Андреевичь вперше згадується як господар маєтку Янченко в 1839 році а найпізніше 1860 році.

Олександр дослужився до штабс капітана. Був одружений з Марією Йосипівною Казанцевою. У них в сім'ї було восьмеро дітей. 11 вересня 1849 році Олександр був нагороджений орденом св. Володимира 4 ступеня. Початок його діяльності як Добропільського поміщика було сопрежена з певними проблемами. Двічі в 1839 і 1840 роках, маєток Янченко потрапляло під заборону по сенатським оголошенням. Незважаючи на заборону Олександру вдалося продати частину земель.

Олександр помер на початку 60-х років його спадкоємцем і новим поміщиком села Добропілля став його син Петро Олександрович Янченко.[1]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Петренко А. Н. Доревоюционная история села Доброполья. Стр 8,9,10.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Добропільська района централізована бібліотечна система Центральна бібліотека . «Береже память село» Матеріали історіко-краєзнавчих конференцій (травень, вересень 2015 року). Випуск 6 Збірник у двох частинах . Частина 2 . Добропілля 2016. (Петренко А. Н. Доревоюционная история села Доброполья.)