Ян Дрозд (письменник)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Ян Дрозд
чеськ. Jan Drozd
Народився 27 січня 1914(1914-01-27)
Бордовіце, Австро-Угорщина Австро-Угорщина
Помер 15 серпня 2005(2005-08-15) (91 рік)
Острава, Чехія Чехія
Країна  Чехословаччина
 Чехія
Діяльність Письменник, редактор та учитель
Мова творів Чеська

Ян Дрозд (чеськ. Jan Drozd; 27 січня 1914, Бордовіце — 15 серпня 2005, Острава) — чеський письменник та літературний історик.

Життя[ред. | ред. код]

Молодість[ред. | ред. код]

Він був сином Яна Дрозда, художника та маляра (який заробляв на життя сільським господарством) та його дружини Розалії, уродженої Бачової. З 1922 року жив з батьками на Підкарпатській Русі (нині Закарпатська область України). У 1933 р. закінчив педагогічний інститут у Мукачеві, додаткову матуріту в гімназії в Ужгороді в 1935 р.; після неї вчителював у закарпатському селі Кушниця.[1][p 1] У 1936 році вступив на військову службу, яка була продовжена до березня 1939 року внаслідок мобілізації та мюнхенських подій.[2]

Вчитель[ред. | ред. код]

Після служби в армії вчителював у міських школах у Годславіце та Зубржі. Після визволення він переїхав до Нового Богуміна, де продовжив свою кар'єру вчителя спочатку в міщанській школі, пізніше в одинадцятирічній школі. Під час роботи він навчався на філософському факультеті Університету Палацького (за спеціальністю чеська мова та історія), який закінчив у 1959 році. Вчителював до 1955 року. У 1962 році він переїхав до Острави.

На Чехословацькому радіо Острава[ред. | ред. код]

У 1955 році Ян Дрозд обійняв посаду керівника літературно-драматичної редакції остравської студії Čs. радіо. Під час початку нормалізації в 1970 році він був змушений залишити цю посаду і йому було заборонено будь-яку видавничу діяльність.

Нормалізація[ред. | ред. код]

Після звільнення з радіо він заробляв на життя транспортником із січня по травень 1971 року, а потім знову почав викладати вчителем початкових класів. У липні 1974 року вийшов на пенсію.[2] Вийшовши на пенсію, він присвятив себе творчості, але його твори не були опубліковані, за винятком роману «Еммаус», опублікованого в 1970 році швейцарським еміграційним видавництвом під псевдонімом Ян Пастор і транслюваного станцією Радіо Свобода.

Кінець життя[ред. | ред. код]

З 1990 року його твори публікуються знову. Наприкінці свого життя він присвятив себе переважно дослідженню авторства Сілезьких пісень. Похований в Остраві.

Сімейне життя[ред. | ред. код]

Ян Дрозд був двічі одружений. Зі своєю першою дружиною Марією Стіксовою, вчителькою в Кушниці, з якою він одружився 23 лютого 1939 року у Валашських Мезіричах, він мав доньку Шарку.[3]

24 березня 1962 року одружився з радіорежисеркою Верою Пражаковою (*1928).

Роботи[ред. | ред. код]

Художня творчість Яна Дрозда має виразні автобіографічні елементи і своєю якістю виходить за межі Північно-Моравського регіону, якому вона в основному присвячена, і в якій він був провідною постаттю.[4][5] Ян Дрозд також зробив фундаментальний внесок у дискусію про авторство Сілезьких пісень, які зазвичай приписують Петру Безручу (справжнє ім’я Володимир Вашек). Він вважав, що співавтором збірки був Ондржей Болеслав Петр (1852–1893), а Петр Безруч був їхнім спільним псевдонімом.[6]

Контрастним контрапунктом до тексту «Селяни з великого двору» є роман Дрозда «Довга ніч» із підзаголовком «Карпатський романс» (1961). Його сюжет розгортається на сході тодішньої Чехословацької Республіки в Підкарпатській русі. Центральна локація - карпатське село Кушниця, куди в середині тридцятих років двадцятого століття на свою першу вчительську посаду приїжджає новоспечений вчитель Вітезслав Форманек. Форманеку було поставлено важке завдання заснувати чеську школу у віддаленому куточку республіки і таким чином забезпечити високоякісну централізовану чехословацьку освіту та культурний розвиток Підкарпатської Русі. Це не колонізаційний роман у тому сенсі, як у попередньому випадку, замість битви хліборобів і селян із неродючим ґрунтом і несприятливою погодою на рівнині, ми спостерігаємо боротьбу представника інтелігенції з неписьменністю, відсталістю та бідність в окремих гірських районах республіки. Як випливає з підзаголовка «Карпатський романс», це роман не лише в першому плані про роман Форманека та русинки Саші (теж вчительки, яка очолювала русинську школу в селі), а й про роман у більш загальному значенні слова - романтична боротьба особистості проти системи, усіляких перешкод і підводних каменів. Цей романтичний герой у романі є особливо персонажем Карела, лісового маніпулятора, який бореться за права працівників лісу та соціальну справедливість у суспільстві. У кризові дні березня 1939 року, намагаючись повернутися до Чехословаччини, Форманек і Саша беруть участь у перестрілці, в якій Саша гине (трагічний кінець роману). Намагаючись втекти з обложеного міста (по дорозі вони застрягли в Хусті), застрелять і Карла (звершення трагічної долі романтичного героя). Дрозд ще раз майстерно змальовує тему етнічних, національних і політичних зіткнень (на невеликому просторі зіткнулися євреї, русини, угорці, чехословаки, росіяни, українці, німці, націоналісти, комуністи, фашисти, січовці) в період історичних потрясінь.

Газети та журнали[ред. | ред. код]

Перша робота Яна Дрозда була опублікована Lidové noviny у 1943 році.[p 2] Публікувався також у Květe, Lidová demokraci, Literární noviny та інших ЗМІ.[7]

Видання книги в Чехії[ред. | ред. код]

  • Селяни з великого суду (роман, післямова Евжена Лукеша, Прага, ELK, 1947)
  • Мужня боротьба (Прага, Державне видавництво дитячих книжок, 1954)
  • Довга ніч (Карпатський романс, Острава, Krajské nakladatelství, 1961 та Чехословацький письменник, 1968) Це адаптована версія роману Підкарпатської Русі Заквашена земля ; оригінальна версія не могла бути опублікована в 1950-х роках.
  • Слідуючи небезпечними слідами (ілюстрація Мілоша Урбасека, В Остраві, Krajské nakladatelství, 1963)
  • Сливовий двір (ілюстрація Anna Grmelová, Острава, профіль, 1966)
  • Печаль кохання (любовні балади, ілюстрації Богунки Ваагеової, обкладинка, палітурка та графічне редагування Мирослава Пеханека, Острава, Profil, 1990 та Tilia, 2006)
  • Людина на одне життя (композиція роману, завершеного в 1968 р., розпорошена, опубл. Острава, Профіль, 1991 р.)
  • Поховання живих (графічне редагування Вери Кубесової, Опава - Оптис, муніципальний район Моравська Острава та Пршивоз, 1993)
  • П’ятий вимір (оповідання зі збірки «Життя на межі», In Frenštát pod Radhoštěm, Muzejní a vlastivédná společnost, 1999)
  • Автори сілезьких пісень (У Шенові біля Острави, Тілія, 2003)
  • Відкритий лист до наукових літературних установ, або Автори сілезьких пісень (In Šenov u Ostrava, Tilia, 2005)
  • Печаль кохання : (любовні балади) ; Життя на межі (У Шенові біля Острави, Тілія, 2006)

Екзилові видання[ред. | ред. код]

  • Роман «Людина на одне життя» був опублікований у 1970 році під псевдонімом Ян Пастор під назвою «Емаузі» у видавництві Konfrontace, Цюріх.[8]

Радіоадаптації[ред. | ред. код]

  • У 2006 році Чеське радіо станції «Влтава» презентувало роман «Людина на одне життя ». Читання з десяти частин підготувала дочка Шарка Коскова, читав Йозеф Сомр.[9]
  • Писав казки та літературні сценарії для Остравського радіо [7]

Цікаві факти[ред. | ред. код]

З 1933 по 1936р. письменник працював вчителем в загальній школі с.Кушниця (Закарпаття)

Посилання[ред. | ред. код]

Коментар[ред. | ред. код]

  1. Slovník č. literatury uvádí, že v Kušnici učil už od r. 1933.
  2. Podle jiného zdroje zveřejnily LN první Drozdův fejeton v roce 1939. V digitalizovaných výtiscích se prozatím tento příspěvek nepodařilo nalézt.

Довідка[ред. | ред. код]

  1. Vladimír Kuštek: Obrázky z Iršavy (PDF). с. 5.
  2. а б Město Český Těšín: Jan Drozd
  3. Webnode.cz: Šárka Kosková
  4. Drahomír Šajtar: Panoráma české prózy severovýchodní provenience. с. 15—21.
  5. Biografický slovník Slezska a severní Moravy (чес.). Ostravská univerzita. с. 33.
  6. Zdeněk Smolka: Jak jsme se hádali o autorství Slezských písní. с. 38—44.
  7. а б Slovník české literatury po roce 1945: Jan Drozd.
  8. Databáze knih.cz: Emauzy
  9. Český rozhlas, Vltava: Člověk pro jeden život

Література[ред. | ред. код]

  • Pouť za pravdou života (Čtení o životu a tvorbě Jana Drozda) (чес.). Veronika.