Ян ван Нек

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Ян ван Нек
нід. Jan van Neck

При народженні Jan van Neck
Народження 1634(1634)
Нарден, провінція Голландія, Нідерланди (Республіка Семи Об'єднаних Нідерландів)
Смерть 6 червня 1714(1714-06-06)
  Амстердам, Нідерланди
Національність нідерландець
Країна Нідерланди Нідерланди
Жанр портрет, побутовий жанр, релігійний та міфологічний твір
Навчання учень Якоба Бакера
Діяльність художник
Напрямок реалізм
Твори релігійна і алегорична композиція, побутовий жанр, портрет
Роботи в колекції Амстердамський музейd, Noordbrabants Museumd, Рейксмузей, Державний музей мистецтв, Музей образотворчих мистецтв, Museum Catharijneconventd, Музей фюрера, Museum of Cognacd, Нью-Йоркське історичне товариствоd, Bryan Gallery of Christian Artd, Музей судноплавства (Амстердам) і Музей мистецтва та історії культуриd

CMNS: Ян ван Нек у Вікісховищі

Ян ван Нек (нід. Jan van Neck; 1634, Нарден1714, Амстердам) — нідерландський художник, гравер і декоратор XVII століття. Займався офортом.

Життєпис[ред. | ред. код]

Арнольд Гаубракен, портрет-гравюра
Якоб Баккер. Автопортрет, 1638 рік. Альбертіна, Відень
Ян ван Нек. «Урок анатомії доктора Фредеріка Рюйша»

Народився в невеликому нідерландському місті Нарден у провінції Голландія. Походив з родини медика, батько був лікарем. Художню освіту отримав в майстерні художника Якоба Вакера, що малював міфологічні картини і оголену натуру. Тематику цих картин успадкував і Ян ван Нек.

Племінник художника Якоба Баккера, Адріан Бакер, теж став художником. Разом з Дірком Феррерісом племінник відвідав і Італію, де Неку не довелося бути. Відомо, що Ян ван Нек довго зберігав картини і малюнки Дірка Ферреріса як допоміжний матеріал для власних творів.

Життєпис митця збережений завдяки зусиллям, що доклав художник і історіограф Арнольд Гаубракен. Немолодий Гаубракен відвідував старого на той час і немічного Ян ван Нека, що справив на історіографа приємне враження. Як особа зі значним досвідом, він пам'ятав безліч цікавих історій, якими залюбки ділився з відвідувачем. Окрім мистецтва і техніки створення офорту, сміливий Ян ван Нек трохи знався і на медицині. Серед його картин - « Урок анатомії доктора Фредеріка Рюйша», де він подав відомого у Голландії судового медика, що показував пуповинні артерії немовляти учням і пояснював причини його передчасної смерти.

Художник також створював релігійні картини і композиції історичної тематики, алегорії, портрети, жанрові композиції і картини з купаннями оголених жінок.

Помер на 79 році в місті Амстердам.

Див. також[ред. | ред. код]