Ястржембський Володимир Антонович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Володимир Антонович Ястржембський
рос. Владиміръ Антоновичъ Ястржембскій
Народився 1866(1866)
Олександрія, Херсонська губернія
Помер після 1927
Харків
Місце проживання Харків
Країна Російська імперія Гетьманат УРСР
Національність українець
Alma mater Харківський університет
Галузь правознавство
Заклад Харківський університет
Вчене звання приват-доцент Харківського університету на кафедрі міжнародного права
Науковий ступінь магістр[d]
Відомі учні Q16403667?
Нагороди
Орден Святої Анни

Володимир Антонович Ястржембський (1866, Олександрія, Херсонська губернія — після 1927) — професор кафедри міжнародного права Харківського університету.

Життєпис[ред. | ред. код]

Народився у 1866 році в місті Олександрія, Херсонської губернії. Закінчив другу Харківську гімназію.

У 1886 році вступив до Харківського університету на філологічний факультет, але через два тижні перевівся на юридичний факультет. За прослуховування 8 семестрів отримав випускне свідоцтво, але Державний іспит здав тільки через рік у травні та вересні 1891 році. В університеті отримав премію професора Дмитра Каченовського за твір «Про право війни» і переклав разом з іншими студентами під редакцією професора Андрія Стоянова «Підручник з історії Римського права Карла Майнца».

У 1892 юридичний факультет клопотав про залишення його при Харківському університеті на кафедрі міжнародного права. Затвердження міністра народної освіти з'явилося майже через півтора року. з 1 січня 1894 залишений при університет на два роки. У квітні 1895 року після складення магістерського іспиту, прийнятий до числа приват-доцентів Харківського університету, при чому факультет клопотав про доручення Ястржембському читання обов'язкового курсу міжнародного права на 1885–1886 рр. Але міністр народної освіти доручив викладання зазначеного курсу приват-доценту Михайлу Догелю, що має ступінь магістра.

У 1895–1896 рр. Володимир Ястржембський читав паралельний обов'язковий курс міжнародного права. У першому півріччі 1896–1897 рр. Ястржембський читав приватний курс: «Історія міжнародно зносин». З січня 1897 по січень 1899 рр. — був у відрядженні закордоном. Після повернення, в зв'язку з переходом професора міжнародного права барона Михайла Таубе з Харкова до Петербургу, запрошений юридичним факультетом викладати обов'язковий курс міжнародного права. Але в той же час на кафедру міжнародного права в Харків Міністерство народної освіти призначило приват-доцента Московського університету Володимира Уляницького. Ястржембський читав в цьому та наступному академічному році паралельний обов'язковий курс міжнародного права.

У червні 1901 року Уляницький був переведений міністром народної просвіти на кафедру міжнародного права в Томський університет, і Ястржембський з цього часу за дорученням юридичного факультету читає обов'язковий курс міжнародного права.

У 1905 році захищає в Києві магістерську дисертацію, і після чого стає професором кафедри міжнародного права.

Після приходу до влади більшовиків продовжував викладання міжнародного права в Харкові до 1926 року[1].

Наукові праці[ред. | ред. код]

  • «О капитуляциях в Оттоманской империи» (Харків, 1905)
  • Написав ряд нарисів про життя і діяльність представників кафедри міжнародного права Харківського університету: Орнатського, Д. І. Каченовського, Даневського, Догеля, Таубе, Уляницького («Юр. фак. Харьк. ун.». С.240-264) і окремо Каченовського («Памяти Д. И. Каченовского». Харьков, 1903. С.1-20);
  • Відгук про працю Догеля (ЖМНПр, 1895. N 3. С.161-175).
  • Ястржембский В. Лига Наций // Вестник советской юстиции. — 1924. — № 16. — С. 495–498.[2]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. БУРОМЕНСКИЙ М. В., СЕНАТОРОВА О. В., ТАРАСОВ О. В. ХАРЬКОВСКАЯ ШКОЛА МЕЖДУНАРОДНОГО ПРАВА (PDF). Архів оригіналу (PDF) за 8 травня 2018. Процитовано 15 серпня 2015.
  2. єдина відома пореволюційна публікація

Література[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]