Ґері Фріман

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Ґері Фріман
Діяльність митець
IMDb ID 1554644

Ґері Фрімен (англ. Gary Freeman) — американський комерційний художник, який займається видавничою справою, рекламою та індустрією відеоігор. Він отримав кілька нагород за свою роботу в галузі ілюстрації та реклами. Він також був провідним дизайнером концепцій кількох відомих франшиз відеоігор. Зараз Фрімен живе з дружиною в північній частині штату Нью-Гемпшир.

Ілюстрація[ред. | ред. код]

Ілюстрації Ґері Фрімена створені переважно під впливом наукової фантастики та фентезі. Понад 100 його зображень було опубліковано у відомих науково-фантастичних журналах, у тому числі в Емейзін сторіз (Amazing Stories), Аналог (Analog), Фантастік сторіз (Fantastic Stories), Хеві метал (Heavy Metal) і в Азімовз сайнс фікшн (Isaac Asimov's Science Fiction Magazine). З його опублікованих робіт 36 були використані як обкладинки журналів[1]. Твори Фрімена також використовувалися як обкладинки для 21 науково-фантастичного роману[2] опублікованого Ace Books, Baen Books і Roc. До них належить збірка оповідань Азімова «Роботи» 1991 року[2].

Відеоігри[ред. | ред. код]

Фріман був концепт-дизайнером Westwood і Electronic Arts. Він створив концепцію та ігрове оформлення для відеогри Blade Runner 1997 року та працював над такими франшизами, як Command & Conquer, Dune, Empire Earth та Transformers.[3][4]

Нагороди[ред. | ред. код]

Фрімен отримав кілька нагород за свою роботу, у тому числі три ADDY, бронзову медаль і нагороду «Вибір судді» від AIGA Awards 2004, а також три нагороди Readers' Choice Awards.

Він також отримав загалом 18 номінацій від журналу наукової фантастики Азімовз сайнс фікшн за найкращого художника обкладинки та найкращого художника інтер'єру[5]. Фрімен був номінований на премію Чеслі 1989 року як найкраща ілюстрація для обкладинки журналу[6].

Його ілюстрації були відібрані для включення до 35-ї щорічної виставки Товариства ілюстраторів Лос-Анджелеса SPECTRUM 7, SPECTRUM 11, SPECTRUM 12, Expose 3 та Infected by Art, томи 1-6[7], де він отримав срібну нагороду за категорію наукової фантастики першого тому.

Мистецтво[ред. | ред. код]

Багато творів Фрімена (демонстрованих тут) використовувалися як обкладинки науково-фантастичних романів і журналів.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Summary Bibliography: Gary Freeman. www.isfdb.org (англ.). Процитовано 29 червня 2018.
  2. а б Artists. www.locusmag.com. Процитовано 29 червня 2018.
  3. Gary L. Freeman. IMDb. Процитовано 29 червня 2018.
  4. Gary L. Freeman Video Game Credits and Biography - MobyGames. MobyGames. Процитовано 29 червня 2018.
  5. Gary Freeman | Awards | AuthorWars.com | Wizards.pro. www.authorwars.com (англ.). Процитовано 29 червня 2018.
  6. sfadb : Gary Freeman Awards. www.sfadb.com. Процитовано 29 червня 2018.
  7. Infected by Art. www.infectedbyart.com (англ.). Процитовано 24 липня 2018.

Посилання[ред. | ред. код]