Ґліщинські (герб)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Ґліщинські
Деталі

Ґліщинські (пол.Gliszczyński) - шляхетський польський герб, різновид герба Яструбець. Використовується родом, що оселився у Великій Польщі. Герб помилково ідентифікується до родів Кашубії.

Опис герба[ред. | ред. код]

Опис з використанням принципів блазонування, запропонованих Альфредом Знамієровським[1]:

У блакитному полі золота підкова з золотим лицарським хрестом посередині та срібним півторахрестом, що увінчаний ногою в латах. Клейнод: над шоломом у короні природний яструб із дзвіночками на лапах, у правій лапі тримає золоту підкову з лицарським хрестом посередині. Синій намет підбитий золотом.

Найдавніші згадки[ред. | ред. код]

Вживаний сенаторською родиною Гліщських з Глішно та Гліщ у Великій Польщі різновид герба Яструбець відомий принаймні з 18 століття. Родина вилегітимізувала цей герб у Королівстві Польському у 1837 та 1838 роках.

Геральдичний рід[ред. | ред. код]

Ґліщинські. Ця ж родина ототожнювала себе з основним різновидом герба Яструбець. Тадеуш Гайль також асоціює з цим гербом прізвище, а точніше прізвисько Деяніч. Дійсно, сімейство Деяніч-Ґліщинських (фон Dejanicz-Gliszczyński) було зафіксовано в Сілезії, але вони походили скоріше з кашубського, а не з великопольського роду Ґліщських. Едуард Бреза стверджує, що йдеться про Ґліщського де Яніча з Ліпниці в Хойніце[2].

У Кашубії були також інші Ґліщинські, які вживали інші герби.

Джерела[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Wielka księga heraldyki. Warszawa: Świat Książki. с. 104—108. ISBN 978-83-247-0100-1.
  2. Nazwiska Pomorzan: pochodzenie i zmiany. Gdańsk: Wydawnictwo Uniwersytetu Gdańskiego. с. 131.