Ґретхен Рубін

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Ґретхен Рубін
Gretchen Rubin
Ім'я при народженні англ. Gretchen Anne Craft
Народилася 14 грудня 1965(1965-12-14) (58 років)
Канзас-Сіті (Міссурі), США
Громадянство США США
Діяльність письменниця, блогер, лектор
Alma mater Єльська школа права і The Pembroke Hill Schoold
Мова творів англійська
Жанр нон-фікшн
Сайт: gretchenrubin.com

CMNS: Ґретхен Рубін у Вікісховищі

Ґретхен Крафт Рубін (англ. Gretchen Craft Rubin; нар. 14 грудня 1965, Канзас-Сіті (Міссурі), США) — американська письменниця, блогерка, лектор. Авторка мотиваційних подкастів, а також бестселерів за версією New York Times, найвідоміший з яких — «Проект Щастя». Її ставлять в один ряд з такими гуру самомотивації як Екхарт Толле, Елізабет Ґілберт, Опра Вінфрі.

Біографія[ред. | ред. код]

Народилася і виросла в Канзас-Сіті (Міссурі). Її батько працював юристом в компанії Craft, Fridkin & Rhyne. Закінчила Єльський університет, здобувши диплом бакалавра права. Була головним редактором журналу Yale Law Journal. У 1995—1996 роках працювала у Верховному суді США, згодом — головним радником у Федеральній комісії із зв'язку США. Також викладала на юридичному факультеті Єльського університету і в Єльській школі менеджменту.

Живе в Мангеттені. Має чоловіка і двох доньок.

Творчість[ред. | ред. код]

Ґретхен Рубін є авторкою біографічних книжок про Вінстона Черчилля і Джона Кеннеді, а також кількох бестселерів New York Time про щастя, звички й людську природу, серед яких «Краще ніж до того», «Проект Щастя», «Щасливіше вдома». У світі продано понад 2 млн друкованих та електронних примірників її книжок. Досліджуючи щоденні звички людей, у своїх книжках вона пропонує цікаві ідей і практичні поради, що поєднують новітні дослідження, давню мудрість і її власний досвід, про те, як зробити своє життя кращим. Рубін досліджує численні методи, які дозволяють руйнувати й створювати нові звички.

У 2009 році випустила книжку «Проект Щастя», що була продана у світі накладом в 1 млн примірників і перекладена більш ніж 30-ма мовами. Понад два роки книжка протрималася у списку бестселерів New York Times[1]. Книжка стала підсумком особистого «проекту щастя» Ґретхен Рубін, який вона втілювала протягом року. Сьогодні за блогом Ґ. Рубін про цей проект стежать понад 55 000 осіб. У своєму щотижневому подкасті «Щасливіше з Ґретхен» разом зі своєю сестрою Елізабет Крафт вона обговорює хороші звички й тему щастя.

Бібліографія[ред. | ред. код]

  • 2003 — Forty Ways to Look at Winston Churchill: A Brief Account of a Long Life
  • 2005 — Forty Ways to Look at JFK
  • 2005 — Power Money Fame Sex: A User's Guide
  • 2006 — Profane Waste.
  • 2009 — «Проект Щастя. Як я впродовж року намагалася щоранку співати, позбутися мотлоху, з'ясувати стосунки, читати Аристотеля і якнайбільше розважатися» (The Happiness Project: Or Why I Spent a Year Trying to Sing in the Morning, Clean My Closets, Fight Right, Read Aristotle, and Generally Have More Fun)
  • 2012 — Happier at Home: Kiss More, Jump More, Abandon a Project, Read Samuel Johnson, and My Other Experiments in the Practice of Everyday Life
  • 2015 — Better Than Before: What I Learned About Making and Breaking Habits--to Sleep More, Quit Sugar, Procrastinate Less, and Generally Build a Happier Life

Українські переклади[ред. | ред. код]

Цікаве[ред. | ред. код]

Ґретхен Рубін давала інтерв'ю Опрі Вінфрі, обідала з Деніелом Канеманом і йшла рука до руки з Далай-ламою[1].

Посилання[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Gretchen Rubin. gretchenrubin.com (англ.). Архів оригіналу за 13 вересня 2017. Процитовано 12 вересня 2017.
  2. Проект Щастя. Видавництво Старого Лева. Архів оригіналу за 12 вересня 2017. Процитовано 12 вересня 2017.
  3. Порядок довкола — спокій у душі. Видавництво Старого Лева. Архів оригіналу за 25 жовтня 2020. Процитовано 21 жовтня 2020.