Ґундоланд

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Ґундоланд
Народився невідомо
Помер бл. 639
Національність франк
Діяльність політик
Посада мажордом Нейстрії
Термін 613—639 роки
Попередник Ландерік
Наступник Еґа
Конфесія католицтво
Брати, сестри Ландерік (мажордом)[1]

Ґундоланд (*Gundoland, д/н — бл. 639) — мажордом Нейстрії у 613639 роках.

Життєпис[ред. | ред. код]

Походження достеменно невідомо. В «Житті святої Альдегунди» згадуються в ньому Ландерік і Ґундоланд, що були братами Бертілли і вуйками святої Альдегунди.

Ймовірно, брав участь у військових походах брата проти Австразії та Бургундії. У 613 році після смерті брата Ландеріка призначається новим мажордомом Нейстрії. Того ж року завдяки змові зі знаттю Австразії та Бургундії, Ґундоланд домігся визнання короля Нейстрії Хлотаря II правителем також цих франкських королівств.

З придворним саном vir illuster (один з вищих придворних титулів) згадувався в заповіті Бертрама, єпископа Ле-Мана, 616 року. У цьому ж документі згадується, що Ґундоланд був другом єпископа Клермона святого Авіта і що від цього прелата він отримав у подарунок деякі земельні володіння в околицях Буржа, Альбі, Каґору і Ажану.

У 617 році спільно з мажордомами Гуго і Варнахаром II таємно отримав від лангобардів по 1000 солідів за відмову від подальшої сплати Лангобардським королівством щорічної данини у 12 000 золотих монет на користь Франкської держави. Хлотар II також отримав від послів 36 000 солідів і за порадою своїх підкуплених мажордомів відмовитися від лангобардської данини.

Ґундолад зберіг свою посаду за нового короля Австразії Дагоберта I, який отримав корону 622 року. З 630 року вимушений був боротися за вплив у королівстві з сановником Еґа. Ймовірно, брав участь у військових походах проти слов'ян, аварів та держави Само на кордонах імперії в Тюрингії та сучасній Чехії. Помер у 639 році перед смертю самого короля, можливо, також від дизентерії. Новим мажордомом став Еґа.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Bachrach, Bernard S., ed. and trans. (1973), Liber historiae Francorum, Lawrence, Kan.: Coronado Press, OCLC 982458
  • Bachrach B. S. Merovingian Military Organization 481—751. — Minneapolis: University of Minnesota Press, 1972. — P. 74—77. — ISBN 0-8166-0621-8.
  • Charles Cawley, " Merovingian Nobility ", sur Medieval Lands, Foundation for Medieval Genealogy, 2006—2016
  1. Cawley C. Medieval Lands: A prosopography of medieval European noble and royal families