1-й провулок Гетьмана Сагайдачного (Мелітополь)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
1-й провулок Гетьмана Сагайдачного
Мелітополь
вид в бік вул. Гетьмана Сагайдачного
вид в бік вул. Гетьмана Сагайдачного
вид в бік вул. Гетьмана Сагайдачного
Місцевість Кізіяр
Назва на честь Петра Конашевича-Сагайдачного
Колишні назви
1-й пров. Фрунзе (до 2016)
Загальні відомості
Протяжність 0,16 км
Транспорт
Рух двосторонній
Зовнішні посилання
У проєкті OpenStreetMap пошук у Nominatim
Мапа
CMNS: 1-й провулок Гетьмана Сагайдачного у Вікісховищі

1-й провулок Гетьмана Сагайдачного — провулок у Мелітополі. Починається від вулиці Гетьмана Сагайдачного і закінчується на розі, від якого, своєю чергою, починається вулиця Бориса Михайлова.

Складається переважно з приватного сектора[1]. Покриття асфальтове, низькоякісне.

Назва

[ред. | ред. код]

До 2016 року провулок звався на честь Михайла Васильовича Фрунзе — радянського державного і військового діяча[2], який керував, у тому числі, військовими діями Червоної армії в роки Громадянської війни в районі Мелітополя.

У 2016 році провулок був перейменований на честь Петра Конашевича-Сагайдачного (1577—1622) — гетьмана Війська Запорізького, мецената православних шкіл, організатора успішних походів козаків проти Кримського ханства, Османської імперії та Російського царства.

У Мелітополі також є вулиця Гетьмана Сагайдачного та 2-й провулок Гетьмана Сагайдачного . На деяких картах нумерація провулків вказана неправильно (зокрема, на сервісах Яндекс. Карти та Google Maps).

Історія

[ред. | ред. код]

Точна дата заселення сучасного 1-го провулка Гетьмана Сагайдачного невідома. Як окремий адресний об'єкт провулок з'явився 21 жовтня 1965 під назвою 1-й провулок Фрунзе, коли міськвиконком ухвалив рішення виділити його з початкового відрізку вулиці Комінтерну (нині Бориса Михайлова). Раніше 1-м провулком Фрунзе називалася ділянка сучасної вулиці Покровської[3].

2016 року провулок перейменували на честь Петра Сагайдачного. Перейменування було здійснено в рамках реалізації закону України про декомунізацію. У березні 2016 року нова назва була запропонована комісією з розгляду питань ліквідації символів тоталітаризму та повернення історичних назв при Мелітопольському міськвиконкомі[4] та затверджена Запорізькою облдержадміністрацією[5].

Об'єкти

[ред. | ред. код]
  • Ремонтно-механічне підприємство «РМП-Вид»[6]

Галерея

[ред. | ред. код]
початок від вул. Гетьмана Сагайдачного табличка з попередньою назвою провулку промислова зона

Примітки

[ред. | ред. код]
  1. Мелітополь. План міста. Масштаб 1:17000. — Київ: Картографія, 2005, 2008(укр.).
  2. Мохов Н. В. Их именами названы улицы города Мелитополя. — Мелитополь : ЧП Белень Л. В, 2008. — 148 с.
  3. Н. В. Крылов. Улицы Мелитополя. Историко-географический словарь. — Мелитополь : Издательский дом МГТ, 2011. — 300 прим.(рос.)
  4. Ольховская Ю. В Мелитополе окончательно определились с новыми названиями улиц // Новый день. — Мелитополь, 2016. — Число 2. — 3.
  5. Ольховская Ю. Глава обгосадминистрации утвердил новые названия Мелитопольских улиц // Новый день. — Мелитополь, 2016. — Число 22. — 3.
  6. Официальный сайт «РМП-вид». Архів оригіналу за 17 лютого 2023. Процитовано 18 лютого 2023.