103-тя окрема бригада територіальної оборони (Україна)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
103-тя окрема бригада Сил територіальної оборони Збройних сил України
Нарукавний знак бригади
Засновано 2018
Країна  Україна
Належність Сили ТрО
Вид Сухопутні війська
Роль моторизована піхота
Базування  Львівська область
Війни/битви

Російське вторгнення в Україну (2022)

Вебсайт tro.lviv.ua
Командування
Командувач полковник Валерій Курко

Медіафайли на Вікісховищі

103-тя окрема бригада Сил територіальної оборони Збройних Сил України (103 ОБрТрО) — кадроване формування Сил територіальної оборони Збройних сил України у Львівській області. Бригада перебуває у складі Регіонального управління «Захід» Сил ТрО.

Історія[ред. | ред. код]

16 жовтня 2018 року — в рамках робочої поїздки до Львівської області Президент, Верховний Головнокомандувач Збройних Сил України Петро Порошенко взяв участь у заходах до Дня бійця територіальної оборони, які відбулися у Міжнародному центрі миротворчості та безпеки. Глава держави оглянув навчальні місця з підготовки підрозділів територіальної оборони, зокрема особового складу 64-го батальйону територіальної оборони 103-ї окремої бригади територіальної оборони Львівської області[1][2].

Протягом 17–20 липня 2019 року близько двохсот офіцерів-резервістів бригади територіальної оборони Львівщини пройшли бойовий вишкіл у Міжнародному центрі миротворчості та безпеки[3].

Наприкінці квітня 2022 року, 103-тя бригада була відряджена в зону бойових дій на Донбасі, для протидії російському вторгненню в Україну.[4]

30 вересня, львівська 103-тя окрема бригада Сил територіальної оборони Збройних Сил України отримала Бойовий прапор. Знамено вручив командувач Сил територіальної оборони генерал-майор Ігор Танцюра[5].

30 вересня Президент Зеленський відзначив військовослужбовців 214-го окремого стрілецького батальйону, ССО і 103-ї окремої бригади тероборони за звільнення Ямполя[6].

14 лютого 2024 стало відомо, що полковник Валерій Курко звільнено з посади командира 103 бригади сил територіальної оборони [7].

Структура[ред. | ред. код]

  • Управління(штаб) 103-ї ОБрТрО
  • 62-й окремий батальйон територіальної оборони (м. Львів)
  • 63-й окремий батальйон територіальної оборони (м. Червоноград)
  • 64-й окремий батальйон територіальної оборони (с. Тростянець Золочівський р-н)
  • 65-й окремий батальйон територіальної оборони (м. Стрий)[8]
  • 66-й окремий батальйон територіальної оборони (м. Мостиська Яворівський р-н)
  • 67-й окремий батальйон територіальної оборони (м. Дрогобич)[9]
  • 202-й окремий батальйон територіальної оборони (с. Стрілковичі Самбірський р-н)[10]
  • рота контрдиверсійної боротьби
  • рота матеріально-технічного забезпечення
  • інженерно-саперна рота
  • вузол зв'язку
  • зенітний взвод

Командування[ред. | ред. код]

Скандал в травні 2022[ред. | ред. код]

На початку травня 2022 року, незадовго після відправлення 103-ї бригади в зону бойових дій на сході України, від частини її військовослужбовців та їх рідних лунала критика щодо такого застосування бригади. На спеціально організованому 11 травня зібрані у Львові, понад 200 рідних військовослужбовців бригади висували різні звинувачення серед яких найголовнішими були два:

  • Перше щодо законності перебування бригади в зоні бойових дій. Як відомо, спершу передбачалося що сили ТрО будуть застосовуватися лише в межах визначеної зони територіальної оборони, тобто у випадку 103-ї бригади лише в межах Львівської області. 3 травня 2022 року (вже після відправки 103-ї бригади в зону бойових дій) Верховна Рада України внесла зміни до закону якими дозволялося застосування сил ТрО в зоні бойових дій але закон ще не вступив в дію оскільки не був підписаний Президентом. На зібрані лунала інформація що за документами бригада була відправлена на розчищення завалів у Дніпрі а не на фронт на Донбасі.
  • Друге звинувачення стосувалося щодо недостатнього рівня підготовки бійців бригади для ведення повноцінних військових дій. Від рідних та самих бійців були відгуки що під час підготовки їх навчали таким речам як охороні статегічних об'єктів, зачистці приміщень, боротьбі з диверсійними групами, що не відповідає рівню завдань на фронті. Також лунали звинувачення щодо недостатнього рівня озброєння. З деякими зразками важкого озброєння (наприклад протитанковими ракетами NLAW) вони ознайомлювалися вже в зоні бойових дій.

Присутній на зібранні радник командувача Сил тероборони Віталій Купрій, погодився з частиною звинувачень і пообіцяв розбиратися або передати керівництву. Також командування бригади оприлюднило звернення до рідних та близьких військовослужбовців, в якому зокрема запевнило що "робить все необхідне для ефективного застосування та збереження життя наших воїнів. Застосування наших Сил підтримується багатьма ефективними вогневими засобами інших Сил, які перебувають з нами в районі виконання завдань".[13][14][15]

Опитанні в травні виданням Радіо Свобода учасники теробони України підтвердили що відсутність належної підготовки ТрО є поширеною, однак "не тотальною" і покладають відповідальність за це на командування таких підрозділів. Також журналісти видання роблять висновок що оскільки забезпечення ТрО є найменшим з усіх армійських сил, вони навряд чи можуть виконувати завдання на найгарячіших ділянках фронту, там повинні діяти професійні, оснащені і досвідчені підрозділи.[16]

Зміни до закону щодо можливості застосування ТрО в зоні бойових дій були підписані Президентом Володимиром Зеленським 10 червня, вступили в дію з 12 червня 2022.[17][18]

В оприлюдненому на початку липня інтервю, командир 103-ї бригади Валерій Курко підтвердив нижчий рівень озброєння та підготовки бригади в порівнянні з підрозділами десантно-штурмових військ які виконують однакові завдання на фронті. Деякими людьми бригада доукомплектовувалась за 2-3 дні до відправки в зону бойових дій.[4]

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Президент ознайомився з ходом навчань територіальної оборони [Архівовано 18 серпня 2019 у Wayback Machine.] на http://lvivoblrada.gov.ua/ [Архівовано 21 липня 2019 у Wayback Machine.]
  2. Львівщині ознайомився з ходом навчань територіальної оборони. Архів оригіналу за 21 січня 2021. Процитовано 30 квітня 2022.
  3. На Львівщині вишколюють резервістів територіальної оборони. Архів оригіналу за 18 серпня 2019. Процитовано 18 серпня 2019.
  4. а б «Перший обстріл – це сито»: як львівська тероборона воює на Донбасі Радіо Свобода, 6 липня 2022
  5. Бригада територіальної оборони з Львівщини отримала Бойовий прапор. lviv.media. 30 вересня 2022.
  6. Зеленський подякував ЗСУ за Ямпіль і Лиман: Україна перебрала ініціативу у війні. Українська правда (укр.). Процитовано 2 жовтня 2022.
  7. Командира львівської 103 бригади ТрО Валерія Курка звільнили з посади.
  8. На Стрийщині сформують батальйон територіальної оборони. https://zik.ua/. ZIK. 17 травня 2018. Архів оригіналу за 12 червня 2018. Процитовано 11 червня 2018.
  9. На базі центру відбулися планові заходи з бойового згладжування та навчання 67-го Окремого батальйону. Архів оригіналу за 30 вересня 2020. Процитовано 30 березня 2020.
  10. Не панікувати, а знати: про територіальну оборону на Самбірщині
  11. На Львівщині завершилися збори з офіцерами штабів підрозділів бригади тероборони. Архів оригіналу за 18 серпня 2019. Процитовано 18 серпня 2019.
  12. Територіальну оборону Львівської області очолив підполковник Валерій Курко. loda.gov.ua. Архів оригіналу за 27 січня 2022. Процитовано 27 січня 2022.
  13. «Якби росіяни почали з Львівщини, наші б теж кинулися» Zaxid.net, 12 травня 2022
  14. «Провидіння подарувало нам ще один день»: Микола Савельєв, боєць львівської тероборони, з передової leopolis.news, 9 травня 2022
  15. Комадування 103-ї бригади Сил ТрО звернулося до рідних військовослужбовців leopolis.news, 9 травня 2022
  16. Перемоги і проблеми військ ТРО: бійці розповідають, як все виглядає зсередини Радіо Свобода, 26 травня 2022
  17. Зеленський підписав закон, який дозволяє перекидання ТрО в зону бойових дій Мілітарний, 11 червня 2022
  18. Про внесення змін до Закону України "Про основи національного спротиву" щодо надання можливості територіальній обороні виконувати завдання в районах ведення воєнних (бойових) дій zakon.rada.gov.ua

Джерела[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]

  1. https://suspilne.media/amp/lutsk/724512-na-volin-peredislokuvali-1-su-okremu-brigadu-specpriznacenna/
  2. https://t.me/bohunbrigade/2212
  3. https://mil.in.ua/uk/news/ukrayinski-voyiny-za-dopomogoyu-fpv-droniv-dostavyly-pasky-pobratymam-u-krynky/