229-й Окремий батальйон Сил територіальної оборони (Україна)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
229-й окремий батальйон Сил територіальної оборони Збройних сил України
Нарукавний знак (емблема)
Засновано Березень 2022
Країна  Україна
Належність Сили ТрО, 127-ма окрема бригада територіальної оборони (Україна)
Вид Територіальна оборона
Роль моторизована піхота
Базування  Харків
Війни/битви

Російське вторгнення в Україну (2022)

229-й окремий батальйон територіальної оборони 127-ї окремої бригади Сил територіальної оборони (229 ОБ ТрО 127 ОБр СТрО) — кадроване формування Сил територіальної оборони Збройних сил України у місті Харкові.

Формування[ред. | ред. код]

Після озброєного російського вторгення на суверенну територію  України 24 лютого 2022 року, у березні 2022 року було прийняте рішення про створення 229 батальйону територіальної оборони міста Харкова у складі 127-ї окремої бригади територіальної оборони (Україна).

Діяльність батальйону[ред. | ред. код]

Батальйон формувався в екстремально короткі терміни, переважна більшість особового складу це добровольці — мешканці Харкова та Харківської області, очолив батальйон підполковник Максим Зінченко.[1] Після проведення заходів бойового злагодження особового складу, вже з 14 березня 2022 року 229-й окремий батальйон ТрО 127-ї окремої бригади розпочав виконувати перше бойове завдання з оборони 7 сектора міста Харків.[2][3][4][5] В зоні відповідальності 229-го окремого батальйону була організована робота по облаштуванню та будівництву взводних та ротних опорних пунктів на основних та другорядних напрямках руху транспорту, також забезпечена охорона та оборона мостів. Після виконання завдань в м. Харків особовий склад батальйону під командуванням підполковника Максима Зінченка був направлений для виконання бойових завдань у райони населених пунктів Циркуни, Черкаські Тишки, Руські Тишки. Де забезпечував оборону населених пунктів, їх розмінування та безпеку евакуації цивільного населення.[4][6][2][5][7][1] З початком формування додаткових батальйонів 127-Ї окремої бригади[8], в  травні  2022 року командування  229-го окремого батальйону очолив капітан Сергій Пастух.[5][7] У вересні 2022 року 229-й окремий батальйон приймав активну участь у контрнаступі ЗСУ. На початку вересня в результаті вдалих та злагоджених дій передові підрозділи 229-го окремого батальйону ТрО провели масоване вогневе ураження позицій противника, що завдало значних втрат противнику та змусило його перегрупуватись. Головною метою  цих дій було зв'язати сили противника та  не допустити підкріплень на інших ділянках фронту. Активні дії 229 батальйону на своїй ділянці відповідальності забезпечувало швидке  звільнення населених пунктів Борщова, Слобожанське та Липці від окупації російськими військами.[9][10] Станом на 27 листопада 2022 року 229-й окремий батальйон ТрО 127-ї окремої бригади продовжує виконувати бойові завдання по обороні та захисту України в межах півночі Харківської області.

У масовій культурі[ред. | ред. код]

229 окремому батальйону 127 окремої бригади ТрО присвячено пісню «Наш непереможний батальйон», яку виконав Ігор Корж. Пісня написана у співавторстві з військовослужбовцями  229 окремого батальйону ТрО.[11]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б "Учителем фізкультури я був до ранку 24 лютого": тренування тероборони на Харківщині.
  2. а б Через 12 днів великої навали росіян Максима з сержантської посади перепризначили комбатом ТрО.
  3. Поки танки орків топнуть у чорноземах Харківщини, ТрО тренується їх нищити «всуху».
  4. а б Батальйон ТрО Харкова висунувся для виконання першого бойового завдання.
  5. а б в Як живуть під обстрілами в Циркунах на Харківщині, - ФОТО.
  6. Одне із селищ Харківщини окупанти обстріляли фосфорними снарядами.
  7. а б Сльози, молитви та черешня, яку нікому їсти. Як живуть під обстрілами в Циркунах на Харківщині.
  8. В Харькове создают новый батальон теробороны.
  9. У звільненій Борщовій окупанти укомплектовували позиції "порнографією" і вели вогонь із дзвіниці.
  10. Наїлися “русского мира” по самі гланди — історії зі звільненої Борщової Харківської області (ВІДЕО).
  11. Співак та волонтер із Харкова Ігор Корж присвятив пісню захисникам міста – відео.