A&W (пісня)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
«A&W»
Пісня Лана Дель Рей
з альбому Did You Know That There's a Tunnel Under Ocean Blvd
Випущено 14.02.2023
Номер треку 4
Тип Сингл
Жанр
Мова Англійська
Тривалість 7:13
Лейбл
Автор слів
Продюсер Лана Дель Рей, Джек Антонофф
Хронологія Лана Дель Рей
"Did You Know That There's a Tunnel Under Ocean Blvd" (2022) "A&W"

(2023)

"The Grants" (2023)

Музичне відео
«A&W» на YouTube

"A&W" (повна назва "American Whore" [1], в перекладі з англ. "Американська Повія") — пісня американської співачки Лани Дель Рей.

Спершу трек було випущено синглом 14 лютого 2023 року, а згодом він увійшов до нового дев'ятого альбому виконавиці «Did You Know That There's a Tunnel Under Ocean Blvd», зайнявши там четверту позицію. Тринадцята пісня "Margaret (feat. Bleachers)" присвячена нареченій продюсера Джеку Антонофф[2], який раніше неодноразово співпрацював з Дель Рей. Співавтором тексту став Сем Дью[en].

Композиція[ред. | ред. код]

Окрім поп "A&W" поєднує в собі ще 2 напрями. Вона поділена на дві частини: перша відповідає жанру фолк і за звучанням схожа на баладу, а друга має характерні ознаки трепу, що є експериментальним для Лани Дель Рей[3]. За стилістичним походженям цей жанр має дещо спільне з хіп-хопом. Виконавиця раніше згадувала його у своїй пісні "Blue Jeans"[4] (альбом "Born To Die", 2012):

You were sorta punk rock, I grew up on hip hop

А в одному з інтервю Лана розповідала про вплив Емінема на її життя[5].

Текст пісні

У першій частині "A&W" Лана Дель Рей згадує свою матір Патріцію[6][7], яку не бачила вже протягом тривалого часу:

I haven't seen my mother in a long, long time

Фанатам відомо, що їхні стосунки — напружені. Про це теж свідчать слова пісні "My momma" з демо-альбому "Sirens"(2006)[8]:

Me and my momma, we don't get along

Лана щиро любить свою родину: тата Роба, сестру Керолайн і брата Чарлі. Вони стали частіше з'являтись у її творчості, а особливо Роберт.

Наприклад, у пісні "Old Money" ("Ultraviolence", 2014) дівчина протиставляє гламур матері коханню та турботі батька.[9]

У "Wildflower Wildfire" (альбом "Blue Banisters", 2021) виконавиця пригадує, як в дитинстві Ґрант старший ніколи не захищав її, коли його дружина Патріція звертала весь свій гнів на маленьку дочку. Саме тому дівчина виросла сором'язливою і невпевненою, але милою[10].

А у "Black Bathing Suit" Лана Дель Рей знову порівнює свої стосунки з батьками[11]:

So I'm not friends with my mother, but I still love my dad

"Fingertips" — інша пісня альбому "Did You Know That There's a Tunnel Under Ocean Blvd". Авторка звертається до своєї сестри Керолайн[12]:

Caroline, what kind of mother was she to say I'd end up in institutions?

У віці 14 років батьки відправили Елізабет в Kent School, щоб впоратись з її алкогольною залежністю.[13] Напевно, тоді Патріція і сказала дівчині, що та колись врешті-решт опиниться в психіатричному закладі.

У першому куплеті[6] співачка порушує тему цькування її тіла в соціальних мережах у 2022 році[14]. Під час пандемії вона погладшала, і користувачі мережі Інтернет розкритикували зовнішій вигляд Лани Дель Рей, порівнюючи його зі світлинами попередніх років. Причиною хейту став і її стиль одягу, який насправді зазнав лише невеликих змін.

I mean, look at me

Look at the length of my hair, and my face, the shape of my body

Do you really think I give a damn

What I do after years of just hearing them talking?

В останньому куплеті[6] виконавиця описує культуру зґвалтування в американському суспільстві. Завжди звинувачується саме людина, яка зазнала насилля, а не та, що вчиняла його. Нібито одяг або поведінка може спровокувати на злочин[15].

If I told you that I was raped

Do you really think that anybody would think

I didn't ask for it? I didn't ask for it

I won't testify, I already fucked up my story

Слова приспіву "A&W" перегукуються з текстом пісні "Video Games", де Лана стверджує, що "життя варте чогось лише тоді, коли хтось кохає тебе"[16]. Зараз вона знайшла внутрішню гармонію й приймає себе справжньою, не зважаючи на осуд з боку суспільства[17].

It's not about havin' someone to love me anymore

This is the experience of bein' an American whore

Лірика другої частини "A&W" посилається на дитячу пісню-гру Down Down Baby. Вона стала натхненням для багатьох інших пісень, зокрема "Shimmy, Shimmy, Ko-Ko-Bop" (1959) Little Anthony & The Imperials. Незвична манера виконання нагадала фанатам творчість раннього періоду співачки, коли її сценічним ім'ям було Ліззі Ґрант.[18][19] У цій частині також зявляється загадкова постать Джиммі. Лана Дель Рей згадує його протягом всієї кар'єри. Наприклад, в піснях "You’re Gonna Love Me" (2006)[20], "Hundred Dollar Bill" (2009)[21], "Ultraviolence" (2014)[22] та ін. Існує припущення, що Джим не людина, а складний образ, який символізує проблеми в житті виконавиці, зокрема її підлітковий алкоголізм (від назви віскі "Jim Beam").[23]

Реліз[ред. | ред. код]

Реліз "A&W" відбувся в День Святого Валентина. Це 2-ий сингл для дев'ятого студійного альбому Лани Дель Рей[24][25]. Першим був "Did You Know That There's a Tunnel Under Ocean Blvd".

Продюсер і співавтор Джек Антонофф в Instagram оприлюднив назву нового альбому та назвав дату його виходу, а саме 24 березня 2023 року. Він також зазначив, що трек "A&W" став його «найулюбленішим з усіх створених раніше».[26]

Критика[ред. | ред. код]

"A&W" отримала визнання критиків за її експериментальне виробництво. Шаад Д'Соуза з Pitchfork назвав пісню «Найкращим новим треком», даючи їй визначення «психоделічної сенсації»[27]. Джон Блістейн з Rolling Stone назвав це «класичною Ланою в усіх варіаціях, які тільки можна собі уявити», яка переплітає теми «поганого кохання» з «символізмом американської[en] культури»[28]. Кен Партрідж і Genius описує пісню як «вчення комплексного характеру», звернувши увагу на посилання в тексті на інші медіа та куплет, що критикує культуру зґвалтування.[29]

Чарти[ред. | ред. код]

"A&W" дебютувала під номером 129 у чарті Billboard Global 200[30]. Пісня посіла 41-ше місце в британському чарті синглів[31]. У Канаді сінгл дебютував під номером 84 у чарті Canadian Hot 100[30]. У США він посів п'яте місце у чарті Billboard Bubbling Under Hot 100 [30] і не увійшов до Hot 100. «A&W» досяг 10 місця в американському рейтингу Hot Rock & Alternative Songs[en].[30]

Автори[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

  1. Bowenbank, Starr (14 лютого 2023). Lana Del Rey Fully Embraces Her Sensual Side on 7-Minute 'A&W': Listen. Billboard (амер.). Процитовано 15 лютого 2023.
  2. A&W by Lana Del Rey. Tidal. 14 лютого 2023. Процитовано 14 лютого 2023.
  3. Lana Del Rey's Single "A&W" Tells the Honest, Ugly, Sensual and Empowering Truth Behind her "American Wh*re" Experience | New University | UC Irvine (амер.). Процитовано 3 березня 2023.
  4. Blue Jeans.
  5. LANA DEL REY: ‘I F—-ING LOVE EMINEM’.
  6. а б в A&W lyrics.
  7. lana-del-rey-mother.
  8. My momma lyrics.
  9. Old Money lyrics.
  10. wildflower-wildfire-lyrics.
  11. black-bathing-suit-lyrics.
  12. Lana-del-rey-fingertips-lyrics.
  13. Lana Del Rey: ‘I was sent to boarding school age 14 to get sober’.
  14. lana-del-rey-weight-gain-bodyshaming.
  15. lana-del-rey-aw-the-song-lyrics-their-meaning.
  16. Lana-del-rey-video-games-lyrics.
  17. the-story-behind-lana-del-rey-song-aw.
  18. Fabris, Andres (17 лютого 2023). Lana Del Rey Remains One Step Ahead with "A&W". Music Daily (амер.). Процитовано 23 лютого 2023.
  19. Harris, Paul (21 січня 2012). Lana Del Rey: The strange story of the star who rewrote her past. The Observer (брит.). ISSN 0029-7712. Процитовано 23 лютого 2023.
  20. Lana-del-rey-youre-gonna-love-me-lyrics.
  21. Lana-del-rey-hundred-dollar-bill-lyrics.
  22. Lana-del-rey-ultraviolence-lyrics.
  23. Who is Lana Del Rey's character 'Jimmy'?.
  24. D'Souza, Shaad (14 лютого 2023). Lana Del Rey: "A&W". Pitchfork (амер.). Процитовано 15 лютого 2023.
  25. Murray, Robin (14 лютого 2023). Lana Del Rey Shares Beautiful New Song 'A&W'. Clash (брит.). Процитовано 15 лютого 2023.
  26. Jack Antonoff [@jackantonoff] (7 грудня 2022). did you know that there’s a tunnel under ocean blvd — через Instagram.
  27. Lana Del Rey: "A&W". Pitchfork (амер.). Процитовано 15 лютого 2023.
  28. Blistein, Jon (14 лютого 2023). You Already Know Lana Del Rey's 'A&W' Isn't About Root Beer. Rolling Stone (амер.). Процитовано 15 лютого 2023.
  29. Lana Del Rey Offers A Complex Character Study & Societal Critique On New Song "A&W". Genius (англ.). Процитовано 11 березня 2023.
  30. а б в г Lana Del Rey. Billboard (амер.). Процитовано 22 березня 2023.
  31. Lana Del Rey | full Official Chart History | Official Charts Company. www.officialcharts.com. Процитовано 22 березня 2023.

Інші посилання[ред. | ред. код]