AN/SPY-3

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

MFR (англ. Multi-Function Radar — «багатофункціональний радар», загальновійськовий індекс — AN/SPY-3) — трикоординатна РЛС X-діапазону, перший американський корабельний радар з активною ФАР[1].

AN/SPY-3
Основна інформація
Тип Багатофункціональний радар
Країна США США
Виробник Raytheon
Параметри
Статус Проект
Діапазон частот Х
Максимальна дальність >370 км
Розміри антени 2,72 × 2,08 м

Розроблявся для розміщення на перспективних кораблях проектів CV(X), CG(X), DD(X). Разом з радаром VSR фірми Lockheed інтегрований в дводіапазонну радіолокаційну систему DBR, призначену для есмінців типу «Замволт» і авіаносців типу «Джеральд Форд»[1].

Здійснює тривимірний огляд, супровід цілей у процесі сканування, розпізнавання цілей, цілевказівку систем зброї, управління зброєю, програмування автопілотів зенітних ракет, підсвічування цілей для напівактивних головок самонаведення ракет SM-2 і ESSM. Крім того, дозволяє виявляти перископи підводних човнів, міни, що плавають, та інші дрібні об'єкти, використовується як навігаційний радар. Може здійснювати огляд та супровід цілей у пасивному режимі[2], здійснювати контрбатарейні функції[1].

Має три плоскі активні твердотільні фазовані решітки, розташовані по азимуту під кутом близько 120 °, які охоплюють весь діапазон азимутів від 0 до 360 °[1].

При встановленні на перспективних кораблях ВМС США замінить наступні радари:

Назва Типи кораблів Функції
AN/SPY-1 Крейсери типу «Тикондерога», есмінці типу «Арлі Берк» ППО
AN/SPG-62 Крейсера, есмінці Радари підсвітку цілей
AN/SPS-67 Крейсера, есмінці, авіаносці, десантні кораблі Двоконтурні оглядові/навігаційні радари ближнього радіуса дії
AN/SPQ-9B Крейсера, есмінці, десантні кораблі Керування артилериських вогнем
AN/SPN-41
AN/SPN-46
Крейсера, есмінці, авіаносці, десантні кораблі Управління посадкою

Історія[ред. | ред. код]

Контракт на розробку прототипу підписано з компанією Raytheon у червні 1999 року. У 2003 році інженерну модель радара було встановлено на наземній випробувальній станції Воллопс-Айленд (англ. Wallops Island), штат Вірджинія. У 2005 році наземні випробування були успішно завершені, і радар для подальших корабельних випробувань був встановлений на дослідному судні — колишньому есмінці DD-964 «Пол Фостер» типу «Спрюенс».

Випробування тривали до 2006 року.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в г AN/SPY-3 Multi-Function Radar (MFR). www.globalsecurity.org. Архів оригіналу за 23 квітня 2022. Процитовано 23 квітня 2022.
  2. Dual-Band Radar (DBR). www.globalsecurity.org. Архів оригіналу за 23 квітня 2022. Процитовано 23 квітня 2022.