AN/TPQ-49

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
AN/TPQ-49

Радар AN/TPQ-49 встановлений на Богдан-2351 під час параду на честь дня Незалежності України 2021 року у Києві
Основна інформація
Тип імпульсний доплерівський радар[en]
Призначення радіолокаційна система раннього попередження
Країна США США
Оператори Україна Україна
Параметри
Діапазон частот D-даіпазон[en]
Максимальна дальність близько 20 км

Радіолокатор попереднього оповіщення AN/MPQ-49 (FAAR від англ. AN/MPQ-49 Forward Area Alerting Radar) — легка радіолокаційна система раннього попередження, що складається з радара AN/TPQ-43, приймача AN/TPX-50 Mark XII IFF, генераторної установки потужністю 5 кВт і транспортного засобу Gama Goat[en].[1]

Опис[ред. | ред. код]

FAAR був розроблений армією США в 1960-х роках для роботи у взаємодії з їхньою польовою протиповітряною зброєю, системами протиповітряної оборони MIM-72 Chaparral і M163 Vulcan, які використовувалися протягом 1970-х і 80-х років, і зняті з озброєння в 1991 році. Системи FAAR використовувалися для спостереження за незаконним обігом наркотиків у Палм-Біч, а з вересня 1991 року продавалися іноземним користувачам.

Радар AN/TPQ-43 встановлюється на стрілі, яка висувається вгору від задньої частини причепа Gama Goat. Це імпульсний доплерівський радар[en], який працює в D-діапазоні[en] і має радіус дії близько 20 км. Дані з радара, як правило, не використовуються на самому радіолокаційному майданчику, а передаються по FM-радіо на «Набір даних відображення цілей» (англ. Target Alerting Data Display Set, TADDS), невеликий приймач і дисплей з батарейним живленням.[2] Польові підрозділи, включаючи підрозділи систем портиповітряної оборон M48 Chaparral, M163 Vulcan і FIM-43 Redeye, використовували TADDS як дисплей раннього попередження, спрямовуючи свою зброю з оптичним наведенням у напрямку, про який повідомляв радар.

FAAR перевозиться на Gama Goat[en] і встановлюється за лінією фронту. Генератор буксирується на причепі Gama Goat, а потім від'єднується та працює на відстані від причепа. Вся система легко транспортується повітрям.

Оператори[ред. | ред. код]

Колишні оператори[ред. | ред. код]

Поточні оператори[ред. | ред. код]

  • Україна Україна — у 2014 році Укрінмаш уклав контракт із американською компанією Defense Technology Inc на закупівлю станцій артилерійської розвідки AN/TPQ-49 для сил АТО.[3] 2 липня 2016 року Сполучені Штати передали Україні 10 контрбатарейних радарів AN/TPQ-49.[4]

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. «AN/MPQ-49 Forward Area Alerting Radar (FAAR)», GlobalSecurity.org (англ.)
  2. «Lesson 5: Air Defense Command and Control and Radar Warning System», US Army Air Defense Artillery School, AD0699, Вересень 1985 (англ.)
  3. Оперативна інформація Інформаційно-аналітичного центру РНБОУ за 18 грудня + Карта. rnbo.gov.ua. Рада національної безпеки і оборони України. 18 грудня 2014. Процитовано 25 травня 2022.
  4. Сполучені Штати доставили в Україну чергову партію військової допомоги для потреб ЗСУ. usa.mfa.gov.ua. Посольство України в США. 27 липня 2016. Процитовано 22 травня 2022.

Посилання[ред. | ред. код]