Acer rousei

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Acer rousei
Період існування: 56.0
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Рослини (Plantae)
Клада: Судинні рослини (Tracheophyta)
Клада: Покритонасінні (Angiosperms)
Клада: Евдикоти (Eudicots)
Клада: Розиди (Rosids)
Порядок: Сапіндоцвіті (Sapindales)
Родина: Сапіндові (Sapindaceae)
Рід: Клен (Acer)
Секція: Acer sect. Rousea
Вид:
A. rousei
Біноміальна назва
Acer rousei
Wolfe & Tanai, 1987

Acer rousei — вимерлий вид клена, описаний із серії ізольованих викопних самарів. Вид відомий виключно з ранньоеоценових відкладень, відкритих на півдні центральної Британської Колумбії, Канада, поруч із північно-східним штатом Вашингтон у Сполучених Штатах. Це типовий вид для вимерлої монотипної секції Rousea[1].

Опис[ред. | ред. код]

Самари A. rousei мають два нечіткі фланці посередині вздовж помітно роздутого горішка. Загальна форма горішка від круглої до еліптичної із середньою довжиною самари до 3.2 сантиметрів і шириною крил 1.1 сантиметра. Парні самари цього виду мають помітно високий кут прикріплення від 80° до 90°. Хоча за морфологією дуже подібний до видів із сучасної секції Palmata, A. rousei відрізняється наявністю фланців на горішку та круглим або еліптичним контуром горішка. Жилкування крил A. rousei подібне до сучасного виду A. spicatum та його близьких видів. Подібність вказує на те, що A. rousei є можливим предком представників секції Palmata[1].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Wolfe, J.A.; Tanai, T. (1987). Systematics, Phylogeny, and Distribution of Acer (maples) in the Cenozoic of Western North America. Journal of the Faculty of Science, Hokkaido University. Series 4, Geology and Mineralogy. 22 (1): 23, 74, 75, 240, & plate 4.