Adidas Telstar Durlast

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Adidas Telstar Durlast 1970
Adidas Telstar Durlast 1974
Супутник Telstar

Telstar Durlast — офіційний м'яч Чемпіонату світу з футболу 1970 у Мексиці і Чемпіонату світу з футболу 1974 у Німеччині. Цей м'яч був розроблений компанією Adidas.

Назва[ред. | ред. код]

М'яч названий як один із перших супутників зв'язку — «Telstar», що теж мав сферичну форму і вкритий сонячними панелями, що нагадували чорні фрагменти на білому м'ячі. Також м'яч був покликаний стати зіркою екрану (англ. Television star) на першому чемпіонаті світу, який транслювався по телебаченні.

Технічні характеристики[ред. | ред. код]

Сфера, що складається з 32 зшитих вручну фрагментів (20 шестикутних і 12 п'ятикутних), які виготовлені з натуральної шкіри і вкриті блискучим водозахисним покриттям «Durlast». Telstar — перший м'яч на чемпіонатах світу, що був зшитий з елементів такої форми. До цього використовувався пошив оболонки зі смужок шкіри, як на волейбольних м'ячах.

Дизайн[ред. | ред. код]

Усі шестикутні панелі м'ча мали білий колір, а п'ятикутні були пофарбовані у чорний. Це було зроблено з метою покращити видимість м'яча на чорно-білих телевізорах. Вперше офіційний м'яч мав забарвлені подібним чином фрагменти.

Дизайн Telstar Durlast став справжньою футбольною класикою. Попри те, що оформлення футбольних м'ячів не раз зазнавало змін і зараз більшість з них виглядає геть інакше, — на малюнках, коміксах, стилізацях, піктограмах, гербах команд та інших графічних елементах, пов'язаних з футболом, використовується саме таке забарвлення м'яча.

Посилання[ред. | ред. код]