Agathis dammara

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Agathis dammara
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Рослини (Plantae)
Клада: Судинні рослини (Tracheophyta)
Клада: Голонасінні (Gymnosperms)
Відділ: Хвойні (Pinophyta)
Клас: Хвойні (Pinopsida)
Порядок: Соснові (Pinales)
Родина: Араукарієві (Araucariaceae)
Рід: Агатис (Agathis)
Вид:
A. dammara
Біноміальна назва
Agathis dammara
(Lamb.) Rich. et A.Rich. 1826

Agathis dammara (Агатис дамарський) — вид хвойних рослин родини араукарієвих.

Поширення, екологія[ред. | ред. код]

Країни проживання: Індонезія (Молуккські острови, Сулавесі); Філіппіни. Живе в низовинах і до нагірних тропічних лісів як розкидані дерева, часто на хребтах з тонкими, кам'янистими ґрунтами або в перезволожених місцях, де панування покритонасінних менш енергійне.

Морфологія[ред. | ред. код]

Дерева до 60 м заввишки і 1,8 м діаметром. Автори розходяться в думках про кору, називаючи її сірою, червоно-сірою, світло-коричневою, або чорною, з дрібними ямочками чи тонкими лусками або з багатьма пухирями смоли. Листки товсті, шкірясті, від світло- до темно-зеленого кольору, дуже різні навіть на одному дереві. Пилкові шишки пазушні, поодинокі на товстих 3-4 мм стеблах, в зрілості стають темно-коричневими, злегка звивистими циліндрами, 10 діаметр × 30–40. Жіночі шишки кульові або яйцеподібні, 5.5–12 см по 5–7.8 см шириною. Насіння довжиною 1,5 см, одне крило довжиною 1,3 см, друге набагато коротше.

Використання[ред. | ред. код]

Великі дерева цього виду діють надзвичайно цінну деревину, що має великі розміри, пряму, без сучків, сильну і світлу. Деревина продається на міжнародних ринках. Дерева також використовувалися для смоли (копал). Agathis dammara використовується в лісових плантаціях, в основному на Яві, де рід не зустрічається в природі.

Загрози та охорона[ред. | ред. код]

Цей вид надмірно експлуатувався в багатьох областях, і в результаті його загальна площа розміщення, за оцінками, принаймні, була скорочена на 30 % і більше, і це продовжується дотепер. Добування смоли при експлуатації занадто інтенсивно убиває велику кількість дерев в лісах, особливо на Філіппінах. Заборона вирубки цього виду була накладена на Філіппінах. Вид також присутній у кількох ПОТ, але заборони незаконних рубок не завжди ефективні.

Посилання[ред. | ред. код]