Ailurus styani

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Ailurus styani
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клада: Синапсиди (Synapsida)
Клас: Ссавці (Mammalia)
Ряд: Хижі (Carnivora)
Родина: Пандові (Ailuridae)
Рід: Панда (Ailurus)
Вид:
A. styani
Біноміальна назва
Ailurus styani
Thomas, 1902
Ареал: A. fulgens — світло-червоним, A. styani — темно-червоним

Ailurus styani (панда Стьяна[1]) — вид хижих ссавців із родини пандових, що проживає в Китаї, М'янмі, можливо, Індії[2]. Вид названий на честь британського торговця чаєм і натураліста Фредеріка Вільяма Стьяна (англ. Frederick William Styan, 1838–1934), який у 1897 році зібрав шкіру та череп першого зразка, який став доступним для науки.

Морфологічна характеристика[ред. | ред. код]

Панди:
зліва A. styani, праворуч A. fulgens

Обидва види панд мають довжину тіла від 50 до 70 см, хвіст від 30 до 50 см, вага від 3 до 6 кг. Голова кругла, мордочка коротка. Шерсть на спині каштаново-коричнева, живіт і лапи чорні. Підошви лап волохаті. A. styani має значно більший череп з ширшою виличною дугою і міцнішими зубами, ніж A. fulgens. Також у A. styani шерсть трохи темніша, а зимова шерсть довша (до 70 мм проти 40–50 мм), обличчя більш червонувате з меншими білими плямами.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Українська назва є транскрибуванням та/або перекладом латинської назви авторами статті і в авторитетних україномовних джерелах не знайдена.
  2. Ailurus styani. Mammal Diversity Database. American Society of Mammalogists. Архів оригіналу за 28 жовтня 2020. Процитовано 04.02.2022.