Air Luxor

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Air Luxor
ІАТА
LK
ІКАО
LXR
Позивний
AIRLUXOR
Тип авіакомпанія
Дата заснування 1988
Завершення діяльності 2006
Хаби Міжнародний аеропорт «Портела»
Штаб-квартира Лісабон
Сайт airluxor.com

Air Luxor — колишня португальська авіакомпанія зі штаб-квартирою в Лісабоні, яка виконувала регулярні пасажирські перевезення по аеропортах країни і за кордон. Компанія припинила операційну діяльність у жовтні 2006 року.

Історія[ред. | ред. код]

Приватна авіакомпанія Air Luxor була утворена у грудні 1988 року португальським бізнесменом Mirpuri, що володіла до того часу парком невеликих літаків. У 1997 році Air Luxor вперше вийшла на ринок комерційних пасажирських перевезень, а у 2001 році запустила свій перший регулярний маршрут. У жовтні 2003 року компанія ввела кілька бюджетних рейсів під прапором власної програми бюджетних перевезень «Air Lixor Light».

У 2005 році керівництво Air Luxor запланувало провести протягом найближчих 12 місяців повний ребрендинг авіакомпанії під другу чартерну компанію Hi Fly, проте встигла змінити лівреї лише у кількох своїх літаків[1].

У травні 2006 року Air Luxor закрила регулярні маршрути Лісабон-Париж (Орлі), Лісабон-Прая і Порту-Париж (Орлі) і повернула далекомагістральний літак Airbus A330 лізингодавцям. У той же період з'явилася інформація про можливе придбання Air Luxor французькою авіакомпанією Aigle Azur. У липні 2006 року Air Luxor була реалізована спільному канадсько-португальському інвестиційному холдингу Longstock Financial Group. Разом з основним авіаперевізником холдинг придбав його дочірні підрозділи Air Luxor STP в Сан-Томе, Air Luxor GB в Гвінеї-Бісау та туристичну компанію Air Luxor Tours. Приватна компанія Mirpuri в даний час володіє іншим чартерним рейсом Hi Fly[2].

У жовтні 2006 року Air Luxor була змушена зупинити власну діяльність після повернення з лізингу двох літаків Airbus A320, а в кінці року у авіакомпанії був відкликаний сертифікат експлуатанта[3].

Флот авіакомпанії[ред. | ред. код]

Маршрутна мережа[ред. | ред. код]

У 2006 році авіакомпанія Air Luxor виконувала регулярні пасажирські перевезення за такими напрямами:

Примітки[ред. | ред. код]

  1. CH-Aviation [Архівовано 3 квітня 2005 у Wayback Machine.] 22 October 2005
  2. CH-Aviation [Архівовано 3 квітня 2005 у Wayback Machine.] 9 September 2006
  3. CH-Aviation [Архівовано 3 квітня 2005 у Wayback Machine.] 10 November 2006

Посилання[ред. | ред. код]