Air Scotland

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Air Scotland
ІАТА
ІКАО
GRE
Позивний
GREECE AIRWAYS
Тип авіакомпанія
Дата заснування листопад 2002
Завершення діяльності жовтень 2005
Хаби Міжнародний аеропорт Глазго
Штаб-квартира Глазго
Сайт air-scotland.com

Air Scotland — колишня шотландська бюджетна авіакомпанія, що базувалася в Глазго.

Здійснювала регулярні рейси з міжнародного аеропорту Глазго, аеропорту Единбурга, інших британських міст (Манчестера, Бірмінгема, Ньюкасла і ін.) в країни середземноморського регіону і Афіни. Air Scotland у своїй діяльності використовувала сертифікат повітряного оператора і ліцензію грецької компанії Greece Airways.

Air scotland Boeing 757

Історія[ред. | ред. код]

Компанія була заснована в листопаді 2002 року бізнесменом іракського походження Діа Аль-Ані і почала здійснювати авіаперевезення на іспанські середземноморські курорти 29 березня 2003 року, використовуючи 2 літаки Boeing 757-200 авіакомпанії Electra Airlines. Air Scotland продавала квитки на рейси Electra Airlines до 25 квітня 2003 року, коли компанія BAA plc, найбільший у Великій Британії власник і оператор аеропортів, фактично заморозила діяльність Electra Airlines, заарештувавши її лайнери за борги. Air Scotland анулювала своє угоду з Electra Airlines і невдовзі уклала аналогічний договір з авіакомпанією Air Holland, яка погодилася продовжити перевезення на колишніх маршрутах Electra Airlines.

Співпраця з Air Holland була нетривалою. Після припинення цією авіакомпанією своєї діяльності у березні 2004 року Air Scotland почала використовувати сертифікат повітряного оператора, виданий грецькою владою компанії Greece Airways, що стала наступницею Electra Airlines після її банкрутства. Greece Airways також належала Аль-Ані, проте мала у своєму розпорядженні вже тільки один Boeing 757-200.

На початку 2005 Діа Аль-Ані продав Air Scotland іспанському готельному оператору H Top Hotels Group. Адміністративні складнощі, пов'язані зі зміною власника авіакомпанії, призвели до арешту єдиного літака Air Scotland в аеропорту Пальма-де-Мальорки за відмову оплатити рахунки за авіаційне паливо. Незабаром Air Scotland була змушена розлучитися зі своїм «Боїнгом» і взяти в лізинг «Аеробус А320».

Напрями[ред. | ред. код]

Флот[ред. | ред. код]

Air Scotland мала у своєму розпорядженні всього один літак A320-211, що базувався в Глазго. У компанії були плани з придбання другого аналогічного лайнера, який повинен був базуватися в Жироні.

Посилання[ред. | ред. код]