Alcea rhyticarpa

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Alcea rhyticarpa
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Рослини (Plantae)
Клада: Судинні рослини (Tracheophyta)
Клада: Покритонасінні (Angiosperms)
Клада: Евдикоти (Eudicots)
Клада: Розиди (Rosids)
Порядок: Мальвоцвіті (Malvales)
Родина: Мальвові (Malvaceae)
Рід: Рожа (Alcea)
Вид:
A. rhyticarpa
Біноміальна назва
Alcea rhyticarpa
(Trautv.) Iljin, 1949

Alcea rhyticarpa (укр. Рожа сітчастоплідна[1]) — вид квіткових рослин родини мальвові (Malvales).

Опис[ред. | ред. код]

Стебло та листя його вкриті густою повстю. Рослина жовто-зеленого забарвлення. Квіти великі. Пелюстки червоно-лілового забарвлення, при основі жовті. Від основи відходять жовті прожилки. Цвіте у червні-липні.

Поширення і екологія[ред. | ред. код]

Росте на піщаних ґрунтах, у щебенистих пустирях серед низькогір'я, у лесових пустелях. Вид поширений у Середній (Казахстан, Туркменістан, Узбекистан) та Західній Азії (Афганістан, Іран). Там може рости як бур'ян серед посівів. В Україні культивують як декоративну рослину.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Українська назва є транскрибуванням та/або перекладом латинської назви авторами статті і в авторитетних україномовних джерелах не знайдена.

Посилання[ред. | ред. код]

  • Roskov Y., Kunze T., Orrell T., Abucay L., Paglinawan L., Culham A., Bailly N., Kirk P., Bourgoin T., Baillargeon G., Decock W., De Wever A., Didžiulis V. (ed) (2014). Species 2000 & ITIS Catalogue of Life: 2014 Annual Checklist. Species 2000: Reading, UK. Архів оригіналу за 7 грудня 2014. Процитовано 26 травня 2014.
  • [недоступне посилання з червня 2019 Alcea rhyticarpa на сайті «Germplasm Resources Information Network» (GRIN) Міністерства сільського господарства США] (англ.)