Alvis Saracen

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Alvis Saracen
Тип Бронеавтомобіль
Історія використання
Війни Надзвичайна ситуація в Адені
Війна в Малаї
Громадянська війна в Нігерії
Громадянська війна на Шрі-Ланці
Проблеми
Війна Судного дня
Повстання в Совето
Громадянська війна в Лівані
Історія виробництва
Виробник Alvis
Виготовлення 1952–1976
Характеристики
Вага 11.0 т
Висота 2.46 м

Alvis Saracen у Вікісховищі

FV603 Saracen — шестиколісний бронетранспортер, розроблений і вироблений Alvis з 1952 року. Його використовували різноманітні оператори по всьому світу, а в деяких країнах він досі використовується на другорядних ролях.  Saracen став впізнаваним транспортним засобом завдяки своїй участі в поліцейській діяльності Північної Ірландії, а також завдяки його ролі в примусовому застосуванні урядом Південної Африки апартеїду[1].

Історія[ред. | ред. код]

FV603 Saracen був бронетранспортером серії FV600 Alvis. Крім водія і командира, міг перевозитися загін з восьми солдатів плюс командир підрозділу. Більшість моделей мали невелику вежу на даху з кулеметом Browning .30. Гармату .303 Bren можна було встановити на зенітну кільцеву установку, доступ до якої проходив через люк у даху, а з боків були отвори, через які війська могли вести вогонь. Хоча знято з активної служби,  він широко використовувався в 1980-х роках у Північній Ірландії та був знайомим видовищем, прозваним «шістками», під час «Неприємностей». Часом вони з’являлися на вулицях Галла, менш ворожої атмосфери для підготовки водіїв у місті, схожому на Белфаст, і лише за кілька миль від Армійської школи механічного транспорту.

Бойова історія[ред. | ред. код]

Варіанти[ред. | ред. код]

Диспенсер для води Saracen на основі MK 6

Сарацини спочатку були оснащені кулеметом L3A4 (0,30-дюймовий Browning) у вежі та легким кулеметом Bren для гарматного кільця в задній частині машини. Пізніше у Marks були LMG і L37 GPMG.

Альвіс Сарацин Маркс
Mk 1: рання версія з маленькою 3-дверною вежею та портами для озброєння.
Mk 2: Модифікований Mark 1 з пізнішою дводверною вежею. Задні двері башти відкидаються і можуть служити місцем для командира.
Mk 3: охолодження із зворотним потоком для використання в жаркому кліматі.
Mk 4: лише прототип.
Mk 5: машини Mark 1 або Mark 2, модифіковані додатковою бронею спеціально для використання в Північній Ірландії.
Mk 6: Mark 3, модифікований додатковою бронею, як для Mk 5 для використання в Північній Ірландії.
Бронеавтомобіль нового покоління Concept 3: підвіска та трансмісія Mk 3 із шасі, переробленим силами оборони Південної Африки для встановлення 77-мм танкової гармати HV. Лише прототип[2].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. McClintock, Anne (April 1987). 'Azikwelwa' (We Will Not Ride): Politics and Value in Black South African Poetry. Critical Inquiry. 13 (3): 597—623. doi:10.1086/448410.
  2. Lesakeng. South African Armour Museum. 6 грудня 2012. Архів оригіналу за 3 July 2013. Процитовано 18 червня 2013.

Посилання[ред. | ред. код]