Apple Desktop Bus

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Контакт 1 ADB Дані
Контакт 2 PSW Вмикання живлення комп'ютера («power on»)
Контакт 3 +5V Живлення +5 вольт
Контакт 4 GND «земля» («ground»)
Тип конектора той самий, що й для S-Video

Apple Desktop Bus (ADB) — застарілий пропрієтарний[1] комп'ютерний порт (послідовна шина введення-виведення даних), створений для під'єднання повільних пристроїв (комп'ютерна клавіатура і миша) до комп'ютерів Apple Macintosh. Встановлювалася на всіх настільних комп'ютерах Apple аж до 1999 року. Для цього використовували розетку з'єднувача міні-DIN.

Першою системою з ADB-портом був комп'ютер Apple IIGS (1986 рік). Згодом порт був присутній на всіх машинах Apple Macintosh, починаючи з Macintosh II і Macintosh SE. ADB був також використаний в ряді інших мікрокомп'ютерів на основі 680x0, в тому числі більш пізніх моделях комп'ютерів. Переважна більшість пристроїв ADB були для введення, у тому числі трекболи, джойстики, графічні планшети і аналогічні пристрої. ADB спеціального призначення використовує ключ для захисту програмного забезпечення і навіть Teleport модем.[джерело?]

Проблеми[ред. | ред. код]

Фактично в усіх оригінальних системах ADB небезпечно під'єднувати або від'єднувати пристрій після вмикання комп'ютера системи (гаряча заміна). Це могло викликати перегорання впаянного на материнській платі запобіжника, що вимагало б відправки комп'ютера в центр обслуговування. Простою альтернативою була купівля запобіжника за номінальною вартістю і з'єднання його паралельно згорілому (щоб не було пайок на платі, не зазначених в сервіс-центрі).

З'єднувачі типу Mini-DIN[en] були розраховані всього на 400 вставлень-виймань, а при неуважному вставлянні можна було погнути штирі.

Див. також[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

  1. ADB - The Untold Story: Space Aliens Ate My Mouse. developer.apple.com (англ.). Архів оригіналу за 27 грудня 2016. Процитовано 24 грудня 2021. The Apple Desktop Bus is patented. In order to build an ADB device, you will need to get a license from Apple.