Argiope doboensis

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Argiope doboensis
Біологічна класифікація
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Членистоногі (Arthropoda)
Клас: Павукоподібні (Arachnida)
Ряд: Павуки (Araneae)
Підряд: Araneomorphae
Родина: Павуки-колопряди (Araneidae)
Підродина: Argiopinae
Рід: Argiope
Вид: A. doboensis
Argiope doboensis
Strand, 1911
Посилання
EOL: 1194684
ITIS: 852116

Argiope doboensis — вид павуків-колопрядів з всесвітньо поширеного роду Argiope. Самиці цього виду порівняно дрібні відносно інших видів роду, яскраво забарвлені. Самці лише ненабагато дрібніші. Живиться комахами середнього розміру. Отрута слабка, для людини безпечні. Поширені на острові Нова Гвінея та суміжних островах.

Вид належить до групи A. amoena.

Тіло самиці дрібне, лише 0,7 см у довжину. На черевці розташовані білі перепаски по боках спинної поверхні, черевна поверхня з парними плямами у вигляді знаку оклику. Також черевце має два загострені вирости попереду та один затуплений на задньому кінці.

Самці не набагато дрібніші, мають подібне до самиць забарвлення черевця. Черевце щитоподібне з неясними крапками. Гомілки та перші два членики лапки з товстими й довгими щетинками.

Відрізняється від A. ocyaloides за будовою геніталій.

Спосіб життя і поведінка

[ред. | ред. код]

Павутинну сітку розкидає на стовбурі дерева, часто на араукаріях. Павук зачіпляє її за виступи на стовбурі, вона віддалена від поверхні на 2-3 см.

Розповсюдження

[ред. | ред. код]

Відомий з індонезійської частини Нової Гвінеї, на островах Ару, а також у Папуа Новій Гвінеї.

Джерела

[ред. | ред. код]
  • Levi, H. W. (1983). The orb-weaver genera Argiope, Gea, and Neogea from the Western Pacific Region (Araneae: Araneidae, Argiopinae). Bulletin of The Museum of Comparative Zoology. 150: 247—338.(англ.)
  • Platnick, Norman I. (2018): The world spider catalog, version 19.5. American Museum of Natural History [Архівовано 3 жовтня 2021 у Wayback Machine.]DOI:10.24436/2(англ.)