Asiarge

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Asiarge
Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Членистоногі (Arthropoda)
Клас: Комахи (Insecta)
Ряд: Перетинчастокрилі (Hymenoptera)
Підряд: Сидячечеревні (Symphyta)
Надродина: Tenthredinoidea
Родина: Аргіди (Argidae)
Рід: Asiarge
Gussakovskii, 1935
Види
Синоніми
Kypharge Malaise, 1935

Asiarge — рід перетинчастокрилих комах родини аргіди. Представники роду поширені у провінції Внутрішня Монголія на північному заході Китаю, у Монголії, Казахстані, Киргизстані.

Опис[ред. | ред. код]

Забарвлення тіла сильно варіює в межах видів, що призвело до опису значно більшого числа видів, ніж визнається.

На крилах присутні субкостальні жилки. Радіальні комірки з додатковою коміркою: жилка, подібна до радіального сектору, майже досягає краю крила. Анальна комірка переднього крила видовжена та позбавлена базальної комірки. Передні крила з чотирма кубітальними комірками.

Ширина голови досягає 70% від ширини грудей. На лобі є виступ, який у профіль нагадує ніс людини. Джгутик антени у самців неподілений. Ліва мандибула загострена на кінці та при погляді збоку виглядає тоншою.

Середні та задні стегна без приверхівкових шпор. Кігтики без приверхівкових зубців.

Таксономія[ред. | ред. код]

Типовий вид — Asiarge shnitnikovi Gussakovskii, 1935. Молодшим синонімом є назва Kypharge Malaise, 1935, оскільки стаття Всеволода Гуссаковського вийшла у жовтні 1935 року, а стаття Рене Малеза[en] — лише у грудні того ж року.

Види[ред. | ред. код]

До роду належать 3 визнані самостійними види:

Назви Asiarge djarkentica (Malaise, 1935) та Asiarge fumipennis Gussakovskii, 1935 вважаються синонімами Asiarge regeli.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Blank, Stephan M.; Taeger, Andreas (1998). Revision of the sawfly genera Asiarge Gussakovskij, 1935 and Kokujewia Konow, 1902. Beitraege Zur Entomologie. 48 (2): 505—515. Архів оригіналу за 12 березня 2016.(англ.)