Asilifelis

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Asilifelis
Період існування: бурдігальський ярус
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клада: Синапсиди (Synapsida)
Клас: Ссавці (Mammalia)
Ряд: Хижі (Carnivora)
Підряд: Котовиді (Feliformia)
Родина: Котові (Felidae)
Рід: Asilifelis
Werdelin, 2012
Типовий вид
Asilifelis coteae
Werdelin, 2012

Asilifelis — це вимерлий рід дрібних котових, який мешкав у Кенії в ранньому міоцені. Попри фрагментарні останки, він примітний невеликими розмірами та розвиненим зубним рядом. Він містить один вид, Asilifelis cotae[1].

Asilifelis відомий лише з одного зразка: KNM RU 18349, нижньощелепної гілки, включаючи добре збережені зуби p4-m1, які зберігаються в Національних музеях Кенії. Скам'янілість була виявлена в породах формації Хівегі на острові Русінга в 1949 році, але згодом згадувалась лише один раз у науковій літературі до опису Ларсом Верделіном у 2012 році. Скам'янілість була виявлена в породах формації Хівегі на острові Русінга в 1949 році, але згодом згадувалась лише один раз у науковій літературі до опису Ларсом Верделіном у 2012 році. Родова назва — це комбінація суахілі asili («походження») і латинського felis («кішка»). Назва виду "cotae" вшановує Сюзанну Кот, яка надихнула Верделіна на інтерес до міоценової Африки[1].

Asilifelis набагато менший за інших котових раннього міоцену, порівнянний за розміром з найменшими сучасними видами[1], такими як іржаво-плямистий кіт, який важить ≈ 1–1.6 кг[2]. Крім того, його зубна система є надзвичайно сучасною, будучи перехідною між «Pseudaelurus-градою» і сучасними видами[1].

Скам’янілий шар формації Хівегі, де було знайдено Asilifelis, ймовірно, є лісом або мозаїчним лісом[3].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в г Werdelin, Lars (2012). A new genus and species of Felidae (Mammalia) from Rusinga Island, Kenya, with notes on early Felidae of Africa. Estudios Geológicos.
  2. Hunter, Luke (22 жовтня 2015). Wild Cats of the World (англ.). Bloomsbury Publishing. ISBN 978-1-4729-2285-4.
  3. Baumgartner, Aly; Peppe, Daniel J. (2020). Paleoenvironmental changes in the Hiwegi Formation (lower Miocene) of Rusinga Island, Lake Victoria, Kenya. Palaeogeography, Palaeoclimatology, Palaeoecology.