Astyanax nobre

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Astyanax nobre
Біологічна класифікація
Домен: Ядерні (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Променепері (Actinopterygii)
Ряд: Харациноподібні (Characiformes)
Родина: Харацинові (Characidae)
Рід: Astyanax
Вид: A. nobre
Astyanax nobre
Dagosta & Marinho, 2022
Посилання
Віківиди: Astyanax nobre

Astyanax nobre — вид харациноподібних риб родини харацинових (Characidae).[1]

Етимологія[ред. | ред. код]

Видова назва nobre відноситься до муніципалітету Нобрес (штат Мату-Гросу), де трапляється вид. Крім того, «nobre» португальською мовою означає «благородний».

Поширення[ред. | ред. код]

Ендемік Бразилії. Поширений у річці Салобра, притоці Куяби у верхньому басейні річки Парагвай.[2] Мешкає на ділянці річки з чистою водою, помірним потоком води та дном, яке зазвичай складається з каміння та піску. Рослинність включає ділянки з густими водними макрофітами та добре збереженими прибережними лісами.

Опис[ред. | ред. код]

Вид можна відрізнити від інших представників роду за наявністю чітко вираженої темної середньої смуги на тілі, що тягнеться від заднього краю грудних плавців до основи середніх променів хвостового плавника, і однієї вертикальної подовженої плями на плечовій частині.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Fernando C. P. Dagosta and Manoela M. F. Marinho. 2022. New Small-sized Species of Astyanax (Characiformes: Characidae) from the upper rio Paraguai Basin, Brazil, with Discussion on Its Generic Allocation. Neotropical Ichthyology. 20(1); e210127. DOI: 10.1590/1982-0224-2021-0127 ni.bio.br/1982-0224-2021-0127
  2. Novataxa